Административните услуги от МВР се отделят в държавно предприятие 20.10 | 12:34

Паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие ще са част от новата структура “Административни и електронни услуги”

От Беатрис Николoва

Паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие ще се обособят в държавно предприятие - "Административни и електронни услуги” към МВР. Изваждането на административните услуги от МВР е част от реформата в системата, която предлага министър Румяна Бъчварова.

Министърът на вътрешните работи поиска и увеличаване на средствата за вътрешното ведомство през следващата година.

"Искаме повече средства, за да можем да извършваме по-добре дейността си. Как ще бъде разпределено - въпрос на конкретно оперативно управление и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за, разбира се, капиталови разходи", заяви Бъчварова, цитирана от БНР.

Вътрешният министър отново коментира идеята паспортните служби, КАТ, регистрация на автомобили и дейности по издаване на разрешения за оръжие, както и други по обслужване  на гражданите, ще преминат в отделно от МВР държавно предприятие.

"Всичко това, което е към гражданите, свързано с административна услуга, ще бъде отделено в това предприятие. Става въпрос за друга финансова система, която, вместо тези пари да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, като МВР, ще остават в дружеството, което ще може да се развива и технологично по- добре", поясни вицепремиерът.

За момента няма яснота кога ще бъде създадена структурата "Административни и електронни услуги”, но тя е част от административната реформа и ще засегне служителите, които ще преминат към новото държавно предприятие.

"Трансферът на подобни нетипични спомагателни дейности, ще позволи фокусът в дейността на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението”, посочиха авторите на закопроекта още преди дни.

Предвижда се Държавното предприятие да се управлява от тричленен Управителен съвет, начело с изпълнителен директор, които се назначават от вътрешния министър. Новата структурата ще анализира, изпълнява и контролира технологичните дейности, свързани с предоставянето на административни услуги от МВР.








Водещи

Най-четени