Активно се работи за отпадането на визите за САЩ и Канада 02.10 | 17:07

Това може да стане най-късно до две години

От Елица Елефтерова

Работи се по отпадането на визите за българите, пътуващи към САЩ и Канада. Това обяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин. По думите му това изисква законодателни промени, които трябва да бъдат направени в САЩ.

Една от тях касае това, че когато има по-голям процент хора, на които са отказани визи, няма основание за отпадане на визовия режим.

Идеята е този процент в САЩ да бъде увеличен от 3 на 10%. Към момента българите с отказани визи са около 10%, по думите на външния ни министър, но е напълно реалистично скоро този процент да бъде намален под 10%.

Вигенин посочи също, че заради кризата в САЩ и спряната работа на американската администрация, към момента няма подадени данни за българи, чакащи виза за Северна америка, които да са засегнати от този проблем.

В ЕС е гласуван закон, който предвижда до две години, ако за страна от общността, има изискване за визи или то да отпадне, или на изискващата страна да бъде наложено реципрочно да налагането на визи.

Така ако САЩ и Канада не отменят визовия си режим за страната ни, това може да доведе до изискване на визи за всички американци и канадци, които искат да посетят страна член на Европейския съюз.

По тази причина е засилено сътрудничеството между нас и САЩ и Канада за отпадане на това изискване.

Водещи

Най-четени