Андрей Кехайов лъсна като агент Жеко 05.12 | 13:59

Бившият председател на БЛС и още четирима негови членове са сътрудничили на ДС

От Кремена Бедерева

Петима души, били на високи постове в Българския лекарски съюз (БЛС) са сътрудничили на комунистическите тайни служби. Това стана ясно от съобщение на Комисията по досиетата, която обяви имената на хората с агентурно минало в БЛС, Българския червен кръст и Българския зъболекарски съюз.

В БЛС са проверени са 43-ма души.

Бившият председател на съюза до 2009 г. д-р Андрей Кехайов е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, сочи справка в Комисията.

Под псевдоним Жеко, той е бил агент в структурата на ДС в Пазарджик.Кехайов е продължил да сътрудничи на службите и след ноември 1989 г.

Георги Ставракев, който до 2009 бе в Управителния съвет на БЛС, е бил агент в ДС с псевдоним Борислав. Снет е от оперативен отчет през 1989 г.

Стайко Спиридонов, също член на УС на БЛС до 2009 г., е бил сътрудник на областната структура на ДС в Пазарджик, по линия на II главно управление. Агентурният му псевдоним е Петко, като през 1986 г. е снет от действащ оперативен отчет.

Председателят на Контролната комисия на БЛС до 2009 г. Стоян Чакъров е бил секретен сътрудник към ДС. Той е работил за Първо главно управление под псевдоним Чудомир до 1978 г., когато е снет от оперативен отчет.

Тодор Чернев, който членуваше в ръководния орган на БЛС до 2012 г. е бил агент Павлов. Работил е в структурите на Държавна сигурност в Русе, след това в различни поделения на Второ главно управление.

Проверката в Българския червен кръст (БЧК) изкара името на председателя Христо Григоров, който вече бе осветлен кати секретен сътрудник с псевдоним Еленов при проверката на Българската Търговско-промишлена палата.

Проверката в Българския зъболекарски съюз не е открила негови членове, които да са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Най-четени