Андрей Райчев: Българите избират властта свободно, но често глупаво 03.11 | 21:54

Социологът не смята, че мястото на България е до Унгария и Румъния

От Филипа Тодева

В България има свободно обществено мнение, има свободни избори, но има обществено мнение, че няма свободно мнение и свободни избори.

Това заяви социологът Андрей Райчев на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Събитието събра социолози, политолози, експерти по избори, юристи и представители на политически партии.

Българите са един скептичен по културата си, южен народ, в случая обаче тази шега излиза солено и скъпо, според Райчев. "Самият факт, че ние твърдим за себе си, че не сме свободни, че изборите масово се фалшифицират, че България не е всъщност още свободна страна, че това не е истинска демокрация, е много вреден за България", смята той.

В този смисъл може и да сме най-бедната страна в Европа, но пък според него, е една от най-свободните. "В сравнение с възможността българин да повлияе върху своята власт, възможността англичанин да го свърши, е нищожно по-малка", коментира още той и добави: "Българите свободно избират властта си. Друг е въпросът, че много пъти го правят глупаво".

Социологът е на мнение, че в страната има дефицит от позитивно говорене за изборите. А това пък се дължи на социологическите спорове, обвиненията в съзнателна фалшификация, съзнателна подмяна на народния вот от самото начало на прехода.

Той призна, че изследванията тип "екзитпол" не са прозрачни. Значителни отклонения се получават в тези изследвания при местните избори. Причината е в ефекта на страха – гласува се по един начин, а пред анкетьора се казва, че вотът е подаден за друг фаворит.

Въпреки проблемите на изборите, Райчев не смята, че мястото на България е до Унгария и Румъния. "А нас с всички сили ни тикат в момента да отидем в списъка с Орбан и Бъсеску. Още повече, че в случая на Унгария имаме нещо, срещу което България не е имунизирана – в България би могло да се случи това, което става в Унгария. Дали ще го наречем фашизоиден режим или пост преходен режим - такава опасност за страната ни  има, но тя не се е случила", отбеляза той.

По думите му криминализацията на купуването на гласове е погрешен фронт на атаката. Вместо това той предложи да се въведе електронно гласуване, като има предварително записване месец по-рано на имащите право на глас.

В заключение Райчев призова за промяна в районирането за изборите. "Самото гласуване утвърждава феодализма в страната. Тези окръзи са въведени в една тоталитарна ситуация, те са едни от най-главните й характеристики", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени