Анкетни карти - ключът за качеството в Алма Матер 20.03 | 15:35

Със знак за качество и жива връзка със студентите Софийският университет ще повишава качеството на управление и усъвършенстването на университетските услуги

От Максим Димов

По-качествени преподаватели и условия - това планира Софийският университет "Св. Климент Охридски".

Най-старото учебното заведение у нас стартира програма за повишаване на качеството на управление и предоставянето на по-качествени услуги на студентите, работодателите и партньорите на висшето училище.

Програмата е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Парите, които Европа отпуска за усъвършенстване на университетските дейности и услуги на Алма Матер са близо половин милион лева.

Как ще се случи това?

Алма Матер ще повиши качеството на преподаватели си и на социално-битовото обслужване с анкетни карти. Така студентите ще се превърнат в оценители на своите преподаватели и на университета, в който учат.

"Ще се търси в максимална степен живата връзка с тях, анализ и проследяване на реализацията им, съобразно критериите на рейтинговата система", увери зам.-ректорът на СУ проф. Желю Владимиров. По думите му "системата представлява ясни правила и процедури, които трябва да се следват от това, което потребителите на услугите изискват, в случая - това са студентите и тъкмо поради тази причина на тях трябва да се обърне най-голямо внимание".

Чрез анкетните карти и редовна атестация ще могат да се наложат точкови механизми, по които да се определя месечното възнаграждение на всеки един преподавател. Ще трябва да се вземе предвид и свършената от него работа в научноизследователския процес, обясни ръководителят на проекта доц. д-р Силвия Цветанска.

Тя обеща и допълнителна мотивация за преподавателите и служителите, за да се повиши качеството им на работа.

Какво е нужно за това?

Според ръководителя на проекта доц. д-р Силвия Цветанска, за да бъде подобрено качеството на работата на лекторите, е нужно въвеждането на диференцирано заплащане, тъй като в момента всеки преподавател получава заплата, на базата на реално взетите през месеца часове. 

Знак за качество пък ще бъде връчен на всеки, справил се отлично през месеца факултет. Най-успелите ще получат този допълнителен стимул.

Програмата предвижда още подобряване на работата с университетската администрация, както и работа с външните партньори на висшето училище в лицето на работодателите.

Водещи

Най-четени