Атентаторът от Бургас бил в страната 20 дни преди взрива 01.08 | 14:03

Властите все още не знаят кой е терористът, атакувал израелските туристи в Сарафово

От Диана Цветкова

Атентаторът, който на 18 юли взриви автобус с израелски туристи, е пребивавал в страната ни 20 дни преди да извърши терористичния акт, съобщи във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов.

До момента се смяташе, че мъжът, чиято самоличност все още не е изяснена, е бил в България около седмица преди атаката.

Днес Цветанов отказа да коментира в кои градове е пребивавал терористът, както и въпроса за фалшивите му документи, като уточни, че сега е най-важно да се разбере кой е той.

Разпространената от МВР снимка на възстановения образ на атентатора е била изпратена към чуждите служби още вчера (31 юли).

Според вътрешния министър снимката, която е изработена с модерна техника, предоставена ни от партньорските ни служби, е достоверна на 95-100%.

Той поясни, че фотосът не е бил оповестен по-рано, за да не се създава страх у хората, защото лицето на атентатора самоубиец е било обезобразено.

Взривът на летище "Сарафово" е бил само един, като са използвани 3 килограма тротил, уточни Цветанов.

Атентаторът е носел бомбата в раница на гърба си, като тя е избухнала между два автобуса, а не вътре в превозното средство с израелските граждани, допълни МВР шефът.

Той съобщи, че ще бъде изготвен анализ на динамиката на средата за сигурност и ще се предприемат съответните актуализации на плановете за действие при тероризъм.

 

Цветанов коментира и мерките, които Европейският съюз взима срещу тероризма. В тази връзка предстои да бъде подписано споразумение между ЕК и САЩ за обмен на данни на пътниците, които влизат и излизат от 27-те страни членки на общността.

За последния си финансов период Брюксел е дал 6 милиарда евро за сектора на сигурността, като се планира да бъдат изразходени още близо 11 милиарда евро.

Водещи

Най-четени