БСП: В Кърджали снимаха сериала „Възхвала за покровителя“ с Борисов 29.06 | 14:46

Социалистите обвиниха кабинета за драмата с ОЦК

От Филипа Тодева

Станахме свидетели единствено на поредната PR акция на министър-председателя, който навести Кърджали, придружен от обичайни рояк телевизионни обективи, за да се снима поредният епизод от сериала "Възхвала на покровителя", раздал от добро сърце по една социална дажба "помощ”.

Това заяви народният представител от ПГ на "Коалиция за България" Ангел Найденов по повод ситуацията в ОЦК Кърджали. Той каза, че работниците и специалистите от комбината са изпаднали в бедствено положение.

"Че се печели, и то добре, от цветната металургия е повече от очевидно от примера на Комбината за цветни метали Пловдив, който е само на стотина километра от Кърджали. Да, но в случая в Кърджали се оказва, че един съвършено безотговорен собственик, който безскрупулно източва комбината, е извън всякакъв контрол от държавата. Излиза, че едно фундаментално конституционно право – да ти платят за изработеното – се оказва нищо повече от запис без никакво реално покритие", подчерта той.

Според него правителството безпомощно вдига ръце с обяснението, че предприятието е частно и нищо не може да се направи.

"На фона на един крайно неприятен, изключително неприятен сюрприз, поднесен ни много лежерно от председателя на ДКЕВР, има още един тежък за България проблем и това е за неспазване на конституционното право на хората за заплащане на извършената от тях работа", коментира Найденов.

Връщайки се към въпроса за поредното повишаване на цената на електроенергията, което вещае поредния тежък удар върху доходите и стандарт на живот на хората, той заяви, че големият отсъстващ отново е правителството.

 "Решенията очевидно трябва да се търсят в две посоки. Първата - анализ и оценка на факторите, влияещи върху крайната цена за потребителите. И тук, очевидно, ще има както политически коментари, така и експертни становища. Втората - и не по-малко важна, е отговорът на правителството относно мерките за компенсиране на доходите, пенсиите и работните заплати. Министърът на енергетиката остана безмълвен, но аз се надявам, че министърът на труда и социалната политика няма да остане безмълвен и ще намери отговора за това, което очаква не само пленарната зала, но което очакват хората – как ще бъдат компенсирани доходите заради поредното увеличаване на цената на електроенергията", заяви още той.  

Водещи

Най-четени