Очаква се още работници да напуснат ОЦК Кърджали 22.06 | 11:39

Металурзите отново блокираха за час централно кръстовище в града

От Кремена Бедерева

Нова вълна на напускащи работници от ОЦК-Кърджали се очаква в понеделник - 25 юни, стана ясно на днешната едночасова блокада на металурзите от Кърджали, съобщава БТА.

Днешната блокада спира трафика през централното кръстовище на бул. "България” и ул. "Булаир” в Кърджали.

От началото на протестите на 1 март до сега завода са напуснали над 130 човека, като на работа се водят малко над 440, уточняват от синдикатите. По думите на Анни Георгиев, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в завода, предстои една от банките-кредиторки да наложи запор на Цинковия завод, в момента в който в ОЦК се появи човек от ръководството на предприятието.

От синдикат "Защита" са поискали среща с изпълнителния директор на банката-кредитор, на която да бъдат обсъдени възможностите за положителен изход от казуса ОЦК, както и да бъде изразена позицията на банката относно металургичното предприятие.

iNews припомня, че от 01.02.2012 г. до настоящия момент металурзите не са получавали аванс и заплата за 4 месеца, поради което на 25 юни работниците и служителите от "ОЦК” АД гр. Кърджали ще внесат молби до работодателя да издаде извлечения от ведомостите за заплати, от които да е видно какъв е размерът на дължимите им и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения.

Съгласно чл. 128 и 128а от КТ, работодателят е длъжен в 14- дневен срок да издаде документи за поисканата информация.

След получаването на информация за дължимите и неизплатени до момента брутни трудови възнаграждения и обезщетения, работниците със съдействието на юристи от КНСБ, ще поискат от съда издаване на Заповед за изпълнение на основание чл. 410 от ГПК.     

Консорциумът "Силезия" проявява най-сериозни намерения към ОЦК Кърджали на този етап, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той уточни, че техните планове са да вземат предприятието под наем за определен период от време, но с опция за закупуване след това. Добрев уточни, че намеренията им са да го наемат за година, година и половина и допълни дали, че трябва да се провери дали това задоволява кредиторите.

Работниците от Кърджали блокираха и вчера - 21 юни, за час възлово кръстовище в центъра на града заради неяснотата около съдбата на металургичното предприятие. Напрежението от безпаричието и безпомощното състояние, в което се намират работниците ескалира и за малко не се стигна до сблъсъци.

По време на блокадата двама от протестиращите влязоха в кратка физическа саморазправа.

Водещи

Най-четени