БСП изкара 6 имена за президент: депутати, омбудсман и военен командир 02.08 | 15:20

Нинова е с най-много номинации за държавен глава в редиците на партията, но няма да участва в надпреварата, категорична бе тя

От iNews.bg

БСП извади шест имена за кандидат-президент, които бяха утвърдени от Националния съвет на партията. Те ще бъдат предложени по-късно днес на левите формации АБВ на бившия социалист и държавен глава Георги Първанов и на "Движение 21" на Татяна Дончева. Това съобщи след заседанието на бюрото председателката на столетницата Корнелия Нинова.

Социалистите предлагат за кандидат-президент на обединената левица: Илияна Йотова – евродепутат; Янаки Стоилов – депутат; Румен Гечев – депутат; Михаил Миков – депутат; Мая Манолова – омбудман; ген. Румен Радев – Командир на ВВС на България, подал днес оставка.

"Шестимата са получили най-много номинации от партийни организации. С тях е разговаряно и те са дали съгласието си да бъдат издигнати", посочи Нинова.

Припомняме, че по инициатива на новия лидер на социалистическата партия, сред редиците й бе проведено допитване за излъчване на предпочитани кандидати за президент. Оказа се, че

самата Нинова е получи най-много номинации в структурите по места – 210 на брой. Тя обаче отново заяви категорично, че няма да се кандидатира за президент.

"От партийната номинация аз имам най-много номинации в партията - 210 на брой. Потвърждавам позицията си, че няма да се кандидатирам за президент. Партията каза: "Търсете широка лява коалиция”. Направихме разговори с АБВ и Движение 21 и стигнахме ди принципно съгласие за обща лява кандидатура. Възложихме номинации на конференции. Те номинираха имената си. Днес Изпълнителното бюро разгледа номинациите на БСП. Взехме следното решение: отиваме на преговори с партньори за бъдеща лява коалиция с онези имена, които са получили най-много номинации от партийната листа и от непартийната листа за кандидати за президентска двойка. Отиваме на разговори със следните имена: Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова, и ген. Румен Радев", заяви лидерът на БСП.

Лидерът на БСП заяви, че лично тя е предложила ген. Радев да бъде номиниран за държавен глава пред общинската организация "Оборище" в София. Припомняме, че днес стана ясно, че главнокомандващият ВВС на страната е подал оставка от поста.

Нинова отрече левицата да стои зад оставката на военния командир.

Водещи

Най-четени