БСП иска парламентарна комисия да се занимава с докладите на КЗД 27.08 | 18:18

Докладът на Комисията за защита от дискриминация е удар върху сигурността на страната

От Ивелина Георгиева

БСП ще предложи да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да нищи въпроса с експертния доклад на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), който разбуни духовете в последните седмици. Това съобщи депутатът от Коалиция за България и председател на Националния съвет на БСП по наука, образование и иновации проф. Ваня Добрева.

Според нея докладът са с антибългарска насоченост и е антикултурен по своя характер.

Временната парламентарна комисията ще трябва да даде отговор на редица висящи въпроси, например как се е финансирал проектът, колко пари са похарчени за реализацията му, кой е формулирал целите и задачите като належащи за българското образование и т.н.

Докладът на КЗД е опит да бъде нарушен българският цивилизационен код, смята експертът по национална сигурност Боян Чуков.

Той го определи и като изстрел в гърба на националната идентичност на българския народ и направи препратка с Турция като се запита: "считате ли, че в Турция една комисия би могла да излезе и да направи изследване за живота на Кемал Ататюрк, да установи, че е починал на 54 години от това, че е бил алкохолик?".

Според експерта този доклад трябва да бъде обект на обсъждани при Консултативния съвет по национална сигурност, свикван от президента.

"Дадена територия се охранява не само с оръжие, дадена територия се охранява с духа и душата на народа, който живее на нея. Тази комисия нанесе мощен удар по духа на този народ", коментира Чуков.

Преди две седмици в обществото се разнесе вълна на недоволство, след като КЗД качи на сайта си серия доклади, изготвени миналата година, за дискриминационни елементи в учебниците за "малките" класове. Широкият обществен отзвук бе предизвикан от някои констатации в него, като:

"Османската полиция заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт...Тази тема е много деликатна, защото Васил Левски е национален герой и при преподаването на урока за Васил Левски и неговото залавяне, трябва да се внимава с етнонимите "османци" и "турци". Факт е, че в конкретния случай авторите коректно са използвали словосъчетанието "османска полиция", а не "турска", но смятам, че е редно да има и допълнителен обяснителен текст за това, че османската полиция е изпълнявала служебните си ангажименти. За тази полиция Васил Левски е бил нарушител на реда, такава е била политиката на империята" .

Водещи

Най-четени