БСП ще избира нов лидер през май 13.03 | 18:45

Партията прие правила за провеждане на избор на национални органи и председател на партията

От iNews.bg

БСП прие правила за провеждане на избор на национални органи и председател на партията. За първи път те са обединени в изричен документ, съобщават от партията.

 

Очаква се новият лидер да бъде избран на конгрес, който ще се проведе на 7 и 8 май в София.

Според социалистите правилата гарантират откритост, публичност и равнопоставеност, както по отношение на дискусиите по политическите въпроси в конференциите и общите събрания на общинските, районните и градските организации, така и относно направените предложения за местните и национални партийни органи.

Регламентът призовава за коректен тон на кампанията и не допуска дискредитиране в партиен и в личностен план. Правилата създават предпоставки дискусията в рамките на отчетно-изборната кампания и Конгреса да се концентрира върху политики, а не върху лични амбиции и персонални противопоставяния.

Освен това днес социалистите подкрепиха проект на декларация "125 години БСП”. В нея са залегнали основните характеристики на партията: БСП е партия на хората на труда, свързана със съдбата на България. През различни периоди партията съчетава съпротивата и съзиданието.

Социалистите обявиха, че са твърдо срещу експлоатацията, дискриминацията, диктатурата и фашизма.

В декларацията на левицата се заявява, че БСП винаги е била републиканска партия. Нейната водеща кауза от самото й създаване досега е преодоляване на капитализма и постигане на социалистическо преобразуване на българското общество, а също и отстояване на мира. В декларацията си социалистите заявяват, че БСП е партия, преживяла много преходи, но не е преходна партия.

По думите им призванието на БСП е да гарантира достоен живот на всеки, без унизяващ недоимък и страх за утрешния ден, да модернизира икономиката на страната и да отстоява българските интереси.

 

 

Водещи

Най-четени