БЧК домакинства на среща на европейските си "събратя" 02.06 | 07:40

Участие в срещата ще вземат представители на 16 европейски национални червенокръстки дружества

От Андриян Георгиев

От днес (2 юни) до събота (4 юни) Българският Червен кръст (БЧК) ще бъде домакин на редовната среща на Европейската мрежа за развитие на доброволчеството (ENDOV), съобщават от пресслужбата на БЧК.

Голяма част от програмата на срещата е свързана с инициативите в отделните национални дружества, посветени на настоящата Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция, а също така и за отбелязване на десетата годишнина от Международната година на доброволците на ООН.

Особен акцент ще бъде поставен върху процеса на набиране на доброволци с различни социални, етнически и възрастови характеристики, както и върху законодателната база за развитие на доброволчеството в рамките на ЕС. Ще се обсъди и новата стратегия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) за развитие на доброволчеството през следващото десетилетие и др.

От БЧК припомнят, че приемането на БЧК за член на ENDOV през 2006 г. бе важна първа стъпка за приобщаването на организацията към системата за обмен на информация и "ноу-хау” по въпросите на доброволчеството.

В срещата ще вземат участие представители на 16 европейски национални червенокръстки дружества, на офиса на МФЧКЧП – Женева, офиса на Федерацията "Зона Европа” – Будапеща, Европейския офис на Червения кръст – Брюксел.

Водещи

Най-четени