Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец 08.05 | 09:44

Мотото тази година е "Открий доброволеца в себе си", "Светът е наш... Ти си на ход!"

От Кремена Бедерева

Днес е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Той ще бъде отбелязан в България под мотото "Открий доброволеца в себе си", "Светът е наш... Ти си на ход!", съобщиха от БЧК.

За първи път 8-ми май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година.

Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

8 май е повод за много национални червенокръстки дружества да представят своите дейности и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност като членове на голямото семейство - международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Международния комитет на Червения кръст всяка година предлагат специфична тема (девиз) за отбелязването на червенокръсткия празник.

Българският Червен кръст се присъединява към идеята на Международната федерация тази година девизът за отбелязването на червенокръсткия празник да бъде посветен на доброволността, като се постави акцент и върху насърчаването на доброволчеството.

Областният съвет на Българския Червен кръст – Варна организира поредица от събития по случай празника: тържествено събрание и награждаване на доброволци, деятели и симпатизанти с отличията на БЧК, както и открит урок по първа помощ.

Днес националните хуманната идея отдавна е надскочила границите на Европа и повечето от задачите на движението са придобили мирновременен характер.

Водещи

Най-четени