Багата посрещна журналистите на крака 19.05 | 10:29

След 85 дни в реанимацията спортистът е контактен, ходи и говори

От Ивелина Георгиева

След 85 дни в реанимацията Благой Иванов- Багата е контактен, ходи и говори, увериха се журналистите. Кратката среща беше организирана от ръководството на "Пирогов".

Благой Иванов беше намушкан с нож близо до сърцето при свада в столично заведение на 26 март. Оттогава той е в реанимация, а периодично в медиите се появяват различни данни за неговото състояние.

Днес (19 май) той посрещна журналистите на крака и дори заяви, че има намерение да се върне отново към активния спорт. От "Пирогов" обаче уточниха, че не могат да преценят дали това е възможно – други специалисти могат да кажат дали Багата ще е в състояние отново да се състезава.

Още седмица Благой Иванов ще бъде в реанимацията, след което ще бъде изписан. Възстановяването му обаче ще продължи между шест месеца и една година. 

За престоя в болницата спортистът е загубил 1/3 от теглото си.

Благой Иванов е в съзнание от един месец, но не е могъл да говори защото е бил на изкуствено дишане, разказа началникът на централната реанимация в болничното заведение Стоян Миланов. Той допълни, че е имало моменти, в които всички органи на Багата не са функционирали. Всеки от 85-те дни в реанимацията е имало опасност за живота на спортиста.

"Не мисля, че спортът му е помогнал, защото хората с по-голяма мускулна маса реагират по-тежко на този род травми", коментира още Стоян Миланов.

Той допълни, че Багата може да има паметови нарушения за престоя си в болницата заради медикаментите, които са му били давани. Амнезията обаче ще отшуми постепенно.

От "Пирогов" допълниха още, че не могат да дадат отговор на въпроса дали Багата е бил под влияние на наркотици при постъпването си в "Пирогов". За операцията, която му е правена, тестове за кокаин не са необходими, заявиха лекарите.

Водещи

Най-четени