Бакалов: Над десет кандидат депутати се опитват да купят преференция 14.09 | 11:15

Нужна е стройна система за реагиране при кризи, смята той

От Цанка Донкова

Изборите на 5 октомври наближават, а колкото по-малко време остава до тях, толкова повече се подлага на съмнение легитимността на вота. Едно от най-големите притеснения, че гласът на избирателя може да бъде манипулиран отново се появява "на бял свят". Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов алармира, че повече от десет кандидати за депутати от големите партии са засечени от МВР да опитват да купят преференциален вот.

"Става въпрос за хора, който са поставени на неизбираеми позиции в листите", посочи Бакалов в ефира на bTV. По думите му проблемът е в Изборния кодекс, тъй като се дава възможност кандидатите за законотворци да играят с пари, а не с политики.

Бакалов коментира и случаят с граничния полицай Красимир Стоянов, който уби бебе с колата си в село Крушевац. "Уволнил съм двама служители на МВР, защото са хванати пили. Бих му казал на Стоянов, че никога няма да му простя, защото и аз съм баща. Образувано е дисциплинарно производство и случаят ще завърши с уволнение. Ако той бе тук, щях да му кажа, че трябва да си понесе отговорността. Той не е бил на работа във фаталния ден, но това не го оправдава за действията му. Съдът ще се произнесе по инцидента и колко е пил”.

Бакалов критикува не само Изборния кодекс, но законодателната система по принцип. Той видя проблем в нормативната уредба, която трябва да регулира действията на институциите при кризи.

По думите му, трябва да има стройна система за реагиране при кризи. Трябвало да се работи и по превенция на катаклизмите. Служебният кабинет е изпратил писмо до ЕК да се направи оценка на системата ни за реагиране при кризи.

Служебният министър добави още, че вътрешното министерство прави всичко възможно в правомощията си, за да помогне на хората при наводненията, но МВР не може да бъде навсякъде.

"В крайна сметка не можеш да предвидиш откъде ще изскочи заекът”, добави той.

Министърът не пропусна и Закона за МВР, според който политическият ръководител не може да извършва кадрови промени в професионалното ръководство без съгласието на главния секретар.

Попитан как работи с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен от предишния кабинет, Бакалов отговори: "По закон".

Водещи

Най-четени