Балтов повиши тон: Интубираме млади хора с COVID-19 пред Пирогов, капацитетът ни не е безкраен 10.03 | 14:00

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно. Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер, призова шефът на Пирогов

От iNews.bg

319 от тази сутрин са инфектираните пациенти, настанени в "Пирогов". 50% от капацитета на болницата вече е отделен за това, може да се преобразуват още легла, но капацитетът ни не е безкраен. Някои обаче явно си мислят, че щом са пуснати ресторантите, всичко е позволено, мерките се забравят, инфекция няма. Това коментира директорът на най-голямата спешна болница у нас проф. Асен Балтов пред бТВ.

"Пирогов" опустя точно преди година, когато бе открит първия случай. 4 дни никой не смееше да влезе в болницата. А сега сме много смели, да не би да има лекарство, което лекува вируса?!", попита той с възмущение.

Разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните у нас, обясни професорът. Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст, обясни той. Категорично има и подмладяване. Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано, посочи Балтов. Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 г.

"40-50-годишни идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото повечето от тях имат силни компенсаторни възможности спрямо възрастните пациенти, които бяха в предишната вълна. Чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ", описа ситуацията директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно. Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер, призова той.

Постоянно имам обаждания от хора с тестове от къщи и въпроси "Какво да правя". Казвал им да дойдат в болницата. Има и много отговорни хора, които се изолират, но има и такива, които разнасят, добави професорът.

Няма да има повече зелени коридори за ваксинации в смисъла, в който бяха преди. Информационната система за записване реално ще са зелените коридори – дават ти се час и пункт, такива опашки повече няма да има. В момента приключваме – утре е крайният срок, поне в "Пирогов", пожелалите членове на секционните комисии да бъдат ваксинирани и от 11 март продължаваме с хората от първа до трета фаза, обясни Балтов.

Водещи

Най-четени