Банев имал 1 млрд. в швейцарска банка 09.12 | 13:36

Ако ги пуснем, могат да преместят парите, казва Иван Гешев

От iNews.bg

Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани. Това каза пред Нова телевизия зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лв., предаде БГНЕС.

Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат, уточни Гешев. Той отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти. "Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение, че нямат бизнес – те само режат на скрап предприятия", каза заместникът на главния прокурор.

Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже. Това е трудна задача, каза той като се аргументира и с твърденията, че трудно се доказва длъжностно присвояване, за каквото е привлечен ексбанкерът Цветан Василев в размер на 3 млрд. лв. също е трудно, но все пак е факт. Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, обобщи Гешев.

За задържаният в Турция Димитър Желязков - Митьо Очите той каза, че е допусната екстрадиция на турския съд. Сега следва процедура – решение на външно министерство и в крайна сметка на президента Ердоган. Самият Желязков също не е доволен от условията в турския арест, жалвал се е на българския консул, каза Гешев.

Според него условията в българските арести отговарят на изискванията. За оръжието, открито в гараж, Гешев коментира, че "ние сме задържали оръжие, което смятаме че е изнесено от завод "Арсенал". С това ние сме предотвратили това оръжие да попадне на улицата – дали на българската или европейската, това е все едно". 

Водещи

Най-четени