Бареков на четири очи с Орешарски 04.06 | 15:03

Срещата е била по няколко теми

От Кремена Бедерева

Изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 Николай Бареков внесе в Министерския съвет подписка, събрана от хората, пострадали от земетресението в Пернишка област.

Eкипите на телевизията бяха няколко дни в най-пострадалото село Дивотино и денонощно приемаха сигнали. С подписката се настоява да се създаде нова междуведомствена комисия, която да преразгледа всички откази за отпускане на помощ. Те са повече от 4200.

При срещата на Бареков с Пламен Орешарски, която е продължила 45 минути, основната тема е била жилищата на хората в Дивотино и Пернишко.

"Внесох подписка от името на 500 жители с иск да се преразгледа решението на Междуведомствената комисия, създадена от Цветан Цветанов, която е изготвила несправедливи решения за обезщетения. Вероятно става въпрос за предварително устно решение на държавата, или по-точно на Борисов, Цветанов и Дянков, които са се разбрали да не се изплатят помощите в пълните им размери", това заяви Николай Бареков след срещата си с Пламен Орешарски.

"Премиерът ме увери, че до 10 дни ще има отговор по въпроса. Нашето желание е да се сформира нова комисия с участието на гражданската общественост, за да има справедливи обезщетения. Предполагам, че това може да се случи до месец и половина, за да започнат тези хора по някакъв начин зимата", допълни изпълнителният директор на TV7 и NEWS7.

Втората тема, по която Бареков е разговарял с Орешарски, са предстоящите избори за кмет на Варна. "Гражданските сдружения ще са независими наблюдатели там. TV7 и NEWS7 ще подпишат договор с Гражданска инициатива за свободни и демократични избори - ГИСДИ, защото имаме опасения, че ГЕРБ ще се опита да фалшифицира изборите", заяви Бареков.

Третата тема, по която той е разговарял с премиера, е опозиционно говорене в България. "Орешарски трябва да се вслуша в гласа на гражданите, които са автентичната опозиция. Няма как хора като Пашата, Борисов, Цветанов, Митко Каратиста да бъдат опозиция от трибуната на парламента", категоричен е Бареков. 

Водещи

Най-четени