Без детски, ако не пускаш детето си на предучилищна 12.12 | 10:54

Депутатите приеха поправки в Закона за семейните помощи за деца

От Диана Цветкова

Родителите, които не пускат децата си да посещават предучилищни групи, да не получават детски добавки, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за семейните помощи за деца.

Поправката, която бе предложена от "Коалиция за България" мина с единодушната подкрепа на народните представители.

Текстовете няма да важат за родители на деца с трайни увреждания. Поправките в закона ще влязат в сила от 1 януари 2013 г.

Катя Колева от ГЕРБ заяви, че парламентарната ѝ група подкрепя промените, тъй като те се явяват продължение на политиката на партията и са свързани с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование.

Хасан Адемов от ДПС, които също гласуваха "за" каза, че тези промени целят 5-годишните да се интегрират успешно. Той обаче поиска в закона да бъде поставено и едно условие.

"Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това, че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи", заяви Адемов, цитиран от агенция "Фокус".

Колегата му Лютви Местан припомни тревожните резултати от външното оценяване на четвъртокласниците, но изтъкна, че само санкции за родителите няма да решат проблема с грамотността.

"Подкрепяйки въпроса за родителската отговорност ние още веднъж казваме, че само санкцията няма да реши проблема. Много по-важен е въпросът със стимулите, със създаването на условия за образователна интеграция на всички деца още на ниво предучилищно образование", смята Местан.

Докато депутатите приемаха закона, обвързващ изплащането на детските добавки с посещението на предучилищни групи, родители се събраха на протест пред Народното събрание.

Те недоволстват от новия Закон за предучилищното образование, който предвижда предучилищната подготовка да стане задължителна за 4-годишните деца. Сега малчуганите на 6 и 5 години посещават тази форма на задължително обучение в детските градини и училищата.

Водещи

Най-четени