Без стафилококи и салмонела в царевицата, консумирана от натровилите се в Розово 16.07 | 12:31

Пробата от сладоледа е положителна за ентеробактерии

От Цанка Донкова

Не е открито наличие на стафилококи и салмонела в изследваната царевица и водата, в която е варена, от която твърдят, че са консумирали натровените жители на карловското село Розино. Това заяви д-р Иван Шиков, директор на Агенцията по храните в Пловдив, съобщава агенция "Фокус".

По думите му експертите от Агенцията са изследвали освен варената царевица и сладоледа, който са консумира някой от 28-те натровени жители на селото.

"Пробата от сладоледа е отрицателна за салмонела и положителна за ентеробактерии", каза още д-р Иван Шиков. По думите му, не може да се каже с категоричност от какво са се натровили тези хора.

"Добре е да се уточни, че от всички, които са били приети в карловската болница и твърдят, че са яли от варената царевица, нито едни от тях не споменава да е консумирал сладолед", каза още д-р Шиков.

По думите му напълно възможно е, ако нерегламентирания търговец на царевица има рани по ръцете, да предаде стафилококи на останалите хора. "Това е в компетенциите на РЗИ", каза още д-р Иван Шиков.

Петима души от с. Розино бяха приети миналата седмица за лечение в инфекциозното отделение на карловската болница. Пациентите посочиха, че са яли варена царевица от уличен търговец, след което им прилошало.

Водещи

Най-четени