Бездомни кучета хапят наред, минимум 2 ухапвания на ден 30.08 | 14:25

Инцидентите с безпризорни животни са се увеличили с 52% за последната година. Най-честите пострадали са пенсионери и деца

От Гергана Златкова

Инцидентите с безпризорни животни са се увеличили с 52% за последната година. Най-честите пострадали са пенсионери и деца.

Това излиза от статистиката за първата половина на годината на дейността на ветеринарния кабинет към Първа градска болница.

373 са пострадалите най-вече от бездомни кучета от началото на годината до 30 юни, а за цялата 2012-а те са били 490, пише в. "Труд".

От тази статистика следва, че увеличението на инцидентите е с 52%.

Най-много от инцидентите са станали в кварталите "Суходол", "Христо Ботев", "Люлин", "Младост", "Нови Искър", в района на Централна гара, в близките до София - Пасарел, Сливница и Кривина, изброи д-р Димитров.

Пострадалите най-често са пенсионери, отишли на пазар, деца, играещи на площадки до блоковете, дори хора на колела и чужденци, озовали се по някаква случайност в опасните зони.

Сред пострадалите има и бебета, нахапани от домашни кучета, които явно не са били опитомени.

Най-възрастните потърпевши са на 80-90 г.

Лекари и пациенти са категорични, че проблемът с бродещите по улиците опасни четириноги така и не е решен.

"Сега приехме мъниче на годинка, било нахапано от домашно куче в близост до окото. Веднага бе докарано от родителите", разказа д-р Димитров.

Преди няколко седмици три деца - на 1, 3 и 5 г., си играели в затворен комплекс в елитен квартал. Видели невестулка, хванали я и започнали да си играят с нея, като я бутат и пипат.

Тя ухапала и трите деца. Те извикали майка си, но животното и нея наръфало.

"Поставихме им ваксини, защото невестулките също пренасят бяс", добави д-р Димитров. Друго дете - на 4 г., пък пострадало, докато си играело с домашната маймунка. И то е имунизирано.

"Имаме достатъчно противобесни ваксини, а след два месеца ще получим и допълнителна доставка", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Водещи

Най-четени