Безработните - приоритет на служебния кабинет 21.03 | 08:39

Служебният вицепремиер разкри кои социални групи ще получат помощи

От Елена Кирилова

Три са основните социални групи, които ще бъдат подпомогнати по време на управлението на служебния кабинет, разкри служебният вицепремиер и социален министър Деяна Костадинова в ефира на bTV.

На първо място това ще са безработните. По думите на Костадинова ще вземат мерки за насърчаване на заетостта у нас. По този начин тези хора ще останат на пазара на труда, няма да се маргинализират и ще започнат да плащат осигуровки, смята тя.

Втората група, на която ще обърне по-сериозно внимание служебното правителство, включва хората, които не са били енергийно подпомогнати. В това число влизат майките с деца и пенсионерите.

Според Костадинова става дума за целева група, включваща 36 хил. души. Те ще получат еднократна помощ, която зависи от ресурса, който ще трябва да се разпредели. Към момента се говори за сума от 65 лева, но служебният министър не пожела да се ангажира с категорична крана сума.

Самата процедура по изплащането ще бъде задвижена през месец април.  

Еднократни помощи ще получат и децата с увреждания. Парите, които те евентуално ще получат, са около 60-65 лева, отново в края на април.

В дългосрочен план Костадинова разкри, че ще предложи увеличаването на индивидуалните коефициенти, по които се изчислява достъпът до енергийни помощи.

За увеличение на пенсиите извън разписаното в бюджета не можем да говорим, защото това изисква законодателна инициатива, която не може да се случи в рамките на този кабинет, уточни Костадинова.

По думите на служебния министър социалните помощи са най-тежката задача, която стои пред служебното правителство. Вече се мисли кои са основните резерви в бюджета, които ще бъдат разпределени за най-нуждаещите се.

Според Костадинова една от най-важните стъпки, които трябва да се предприе

мат у нас, е да се изработи механизъм за повишаване на минималната работна заплата.

Служебният вицепремиер разкри, че до следващия Министерски съвет се надява да има яснота от свиването на кои пера ще бъдат взети парите за въпросните мерки.

До 2014 г. трябва да приключи затварянето домовете за деца с увреждания. Работата в този план продължава по план, уточни Костадинова. По думите й това е една от реформите, заложена и за следващия програмен период.

"Никога не съм мечтала да ставам министър. В момента, в който президентът те извика в критичен момент и ти каже "Разчитам на теб”, няма време за мислене”, обясни Костадинова.

Водещи

Най-четени