Бившият главен секретар на МС е обвинен за костинбродските бюлетини 14.10 | 15:01

Според прокуратурата той е извършил престъпление по служба

От Христина Рафаилова

Бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков стана обвиняем заради откритите в печатницата в Костинброд бюлетини. Това съобщават от Софийската градска прокуратура. 

Той ще отговаря пред съда за това, че е извършил престъпление по служба. Според държавното обвинение в ролята си на главен секретар той не е изпълнил отговорностите, произтичащи от поста му, като с това е осигурил облага на "Мултпринт". Там бяха намерени въпросните 460 000 бройки. Желязков не е наложил контрол върху подчинените си по отношение на изпълнението на задълженията на печатницата. 

От прокуратурата твърдят, че след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков обвиняемият не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. 

Той не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж и заприходяването на всяка отделна бройка.

Прокуратурата смята, че действията на Желязков или липсата на такива са довели до редица негативни ефекти. Сред тях са създаване на недоверие в обществото към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт.

На Желязков е взета мярка за неотклонение "подписка", уточнява БТА.

Водещи

Най-четени