Бизнесът протестира срещу Закона за отпадъците 22.07 | 07:18

Мерките в новия законопроект ще ограничат броя на работещите фирми и площадките за отпадъци

От Кремена Бедерева

Представителите на бизнеса ще изразят своето несъгласие със Закона за управление на отпадъците на протестно шествие днес. Протестното шествие под надслов "Машини за скрап” ще започне от "Ботевградско шосе”, ще премине по бул. "Данаил Николаев”, Сточна гара, бул. "Сливница” до "Околовръстен път”.

Протестът се организира от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране и е подкрепен от браншовите организации, подписали Споразумението за сътрудничество на 18 юли в БСК.

Тежкотоварните автомобили, които ще участват в шествието, са едва 10% от техниката, собственост на фирми и организации в сектора за рециклиране на отпадъци в България. Останалите машини и оборудване на фирмите няма да бъдат транспортирани до София на този етап.

Машините са част от оборудването на площадките за събиране, депониране и третиране на отпадъци. 80% от техниката, изграждането на площадките и тяхното оборудване са направени с кредити от банки или лизингови къщи в България. С влизането в сила на законопроекта за управление на отпадъците, стотици фирми ще останат не само без бизнес, но и без финансова възможност да погасяват инвестиционните си кредити, получени за закупуване на техника и оборудване.

Инвестициите за пускането в експлоатация на една средно голяма площадка са около 1,5 млн. лева. В момента в България действат 2400 лицензирани площадки, информират от сдружението.

Рестриктивните мерки в новия законопроект ще ограничат рязко броя на работещите фирми и площадки за отпадъци в България. В тяхното изграждане и закупуване на специализирана техника и оборудване, бизнесът е инвестирал над 1,100 млрд. лева за последните 10 години.

Ограничаването на броя на площадките ще се отрази и на работата на металургичните предприятия в България, които използват рециклираните отпадъци като суровина в своето производство. Липсата на площадки за събиране на отпадъци в 180 населени места в България (заради липсата на Общ устройствен план), както и задължението, отпадъците да се предават безвъзмездно от гражданите, ще доведат до появата не нерегламентирани сметища и депа, пълни с отпадъци, смятат от бизнеса.

Новият закон за управление на отпадъците, нарушава Конституцията на България и законите в страната, ограничава свободната пазарна инициатива и правата на гражданите, както и Европейската Директива

98/2008/ЕО, Европейската Конвенция за защита правата на човека. Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране беше учредена на 10 юни 2011 г., в Пловдив. На Учредителното събрание присъстваха 176 фирми от бранша, които се обединиха срещу проекта на нов закон за управление на отпадъци, разработен от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).



Водещи

Най-четени