Такса смет за студентските общежития скача 6 пъти 21.07 | 16:26

Общежитията попадат в категорията на хотелите и други сгради за временно обитаване

От Ивелина Георгиева

От тази година статутът на студентските общежития в гр. София се тълкува като не желищни имоти и в изпълнение на наредбата на Столичния общински съвет такса битови отпадъци вече ще се изчислява с 10% върху данъчната оценка на имота, вместо досегашните 1.6%.

Това прави повишение с 6,3 пъти, каза на пресконференция председателят на Студентския съвет към УНСС Калоян Димитров. Студентите очакват понижението да се отрази на наемите, които се плащат.

Той обяви още, че през 2011 г. държавната издръжка е намалена с 20%, държавните стипендии с около 20%, семестриалните такси са увеличени близо с 25%, окончателно са спрени целевите средства за ремонт на общежитията, а такса смет скача с 600%. Така се оказва, че една трета от държавната субсидия отива за смет.

Цвета Георгиева от Софийския университет попита в тази връзка трябва ли след като се плащат шест пъти повече да изхвърлят шест пъти повече боклук.

Студентските съвети на УНСС, УАСГ, МГУ, СУ и ТУ – София се обявиха категорично против това решение на Столична община и дадоха срок на Столичния общински съвет до септември месец 2011 г. да отмени това решение.

В противен случай студентите ще покажат на какво са способни, коментира Калоян Димитров. Те заплашиха с ефективни стачни действия, ако мирните такива не доведат до разрешаване на въпроса.

Досега  общежитията са плащали 114 хиляди лева такса смет, а с промяната на статута им таксата скача на 600 хиляди лева.

От своя страна от общината отговориха, че таксата за битови отпадъци на студентските общежития в София се определя съгласно указанията на Националната агенция по приходите.

В писмо от приходната агенция до Столичната община от началото на тази година е указано, че общежитията не се възприемат като жилищни обекти, а според класификатора за предназначението на сградите и самостоятелните обекти към тях към Наредба 3 от 28 април 2005 година са в категорията на общежития, хотели, апартаментни хотели и други сгради за временно обитаване. 
Според тази наредба като жилищни сгради се възприемат само обектите за постоянно обитаване.

Водещи

Най-четени