Билбордовете по пътищата - пречка или не? 17.08 | 09:37

В страната има над 7 хил. билборда, през 2010 година са премахнати над 700 незаконни съоръжения

От Кремена Бедерева

В страната има над 7 хил. билборда, през 2010 година са премахнати над 700 незаконни съоръжения, текат процедури за още 500.

Това каза по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев относно сигнал на граждани, че билбордовете по магистралите са прекалено много и разположени много близо един от друг.

По закон разстоянието им един от друг трябва да не е по-малко от 300 метра, а отстоянието от пътя - 3 метра.

Регионалният министър смята, че идеята на Асоциацията за пътна безопасност за премахването на съоръженията от пътищата е добра, но според министъра е необходим диалог с всички заинтересовани страни.

1100 билборда има по пътя София-Бургас. Още 600 има по пътя от столицата за Варна. Приходите за държавата от наеми през 2008 г. са били 3,9 млн. лева, сега са около 6 милиона лева.

Росен Плевнелиев припомни, че е повдигнал темата за билбордовете и според него, е важно нещата да бъдат направени по най-прозрачния и работещ начин.

Но без подкрепа от парламента, това няма как да стане, подчерта още министърът.

Относно проверките по Черноморието на плажовете и концесионерите, регионалният министър очаква през септември министерството да има пълната картина на това, което се случва.

Росен Плевнелиев допълни, че в групите, които проверяват плажовете, има интегрирани данъчни специалисти.

"Ние документираме по най-коректния начин с данъчните приходите на концесионерите на плажовете и координатите на всеки обект", коментира още той.

"При несъответствие концесионерите се предупреждават, при второ нарушение се налага глоба, която представлява част от концесионната такса”, каза още министърът.

Той беше категоричен, че правителството не отговаря за всички плажове по морето.

Водещи

Най-четени