Благоевград празнува! 05.10 | 15:33

Градът отбелязва тържествено 102-годишнината от Освобождението на Горна Джумая

От Теодора Кокаланова

Благоевград отбелязва празника на града – 102-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България, съобщиха от общинската управа. Тържествено българското знаме заблестя в центъра на града.

В знак на признателност пред паметника на Македонско-Одринското опълчение на площад "Мите Марков" при Младежкия дом бяха поднесени венци и цветя. Бе открит и новоизградения православен храм "Свети Дух" край 33-метровия християнски кръст – символ и пазител на града, в местността Зайова поляна.

Програмата продължава с празничен концерт на откритата сцена на площад "Георги Измирлиев". Тържественият концерт с участието на ансамбъл "Пирин", по случай годишнината и празника на града, ще бъде на същата сцена от 19:30 часа, а час по-късно ще има и тържествена заря, информираха от общината.

На 7 октомври в залите на общинската художествена галерия ще бъде открита общата художествена изложба "Струма". Програмата за следващия ден предвижда откриването на изложбите "Самуил", "Самуилова крепост" и "Самуиловите воини" в Регионалния исторически музей.

На съдбата на този велик български цар, от чиято кончина се навършва хилядолетие, е посветен и документалният филм на Регионалния телевизионен център на БНТ "1014-а – последната година на Самуил", който ще бъде представен на 9 октомври от 19:00 часа в зала "22 септември", допълва БТА. 

Най-четени