Близо 140 души се включиха за ден в групата в подкрепа на Иванчева 23.11 | 15:15

Протестът е срещу нарушаването на човешките права на двете жени

От iNews.bg

Близо 140 души вече са се присъединили към групата русенци, която вчера обяви, че започва щафетна гладна стачка в подкрепа на бившия кмет на квартал "Младост” в София Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Протестът е срещу нарушаването на човешките права на двете жени, които са в ареста от април. Групата се нарече "Аз съм Иванчева", като всеки ден по един член от нея ще гладува. Присъединяват се хора с различни професии от цялата страна. Вече има заявки за участие в гладната стачка и от българи, живеещи в чужбина, съобщи един от инициаторите на проявата Васил Събев в предаването на Дарик "Кой говори”.

 
За групата, която протестира, Събев каза: "Познаваме се от 1989 г. Нас ни свърза това, че като видим някоя неправда просто си обменяме мисли по този въпрос и винаги сме, силно казано, въставали. Но все пак цялата история има две страни. Едната страна е виновни ли са или не, но това оставяме на съда. Нас ни потресе инквизицията спрямо тях – показният арест, тази разходка с букаи, отношението в затвора, а в последно време и като виждаме какво говорят уважавани юристи. Това отношение не можем да го приемем. Тези хора не трябва да си мислят, че са безконтролни. Контролът е нашата съвест на граждани, на хора, които воюваме срещу всяка неправда”.

 
Антоанета Антонова, също участничка в протеста "Аз съм Иванчева", сподели: "25 години съм била учителка. Сега съм на 75 години. Винаги в работата си, в живота и в семейството си съм била за справедливостта, за честното отношение и за спазване правата на човека. Разплаках се, когато видях последното, което даваха по телевизията за отношението към Десислава Иванчева и Биляна Петрова, за употребяваната кутийка от кисело мляко, в която й поднасят закуската, за оковаването на тази млада жена, която иска да стане майка. Ние искаме деца, защото децата ни ги прогониха от България. Реших, че макар и в края на живота си, трябва да дам пример на младото поколение, че ние трябва да се борим, трябва да се изгражда гражданско общество”.

Водещи