Близо 17 млн. лв. ще бъдат отпуснати на София за зимно почистване 01.11 | 15:15

Общо 170 снегорина ще чистят столицата тази зима. Според новите общински изисквания всяка от фирмите трябва да осигури очистване по улиците на градския транспорт до един час след началото на снеговалежа

От Силвия Стоядинова

Близо 17 милиона лева са осигурени за зимното почистване на София, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова.

За осигуряването на нормалното почистване на града в различни точки ще бъде разположена снепочистващата техника, а според новите общински изисквания всяка от фирмите трябва да осигури очистване по улиците на градския транспорт до един час след началото на снеговалежа. При обилен снеговалеж се допуска до 30 минути от началото.

За почистване в договорите със седемте фирми са заложени 16 000 декара, като от тях близо 7 хиляди декара са улиците на градския транспорт, 3 500 декара са тези от обществена значимост, а останалите - спирките и подлезите. Общината няма да заплаща почистването дори при пет процента неизпълнение, отбеляза кметът.

Общо 170 снегорина ще чистят столицата, като всяка от почистващите фирми ще бъде санкционирана с трикратната стойност на услугата при непочистена спирка до 7.30 ч.

Предстои да бъдат подписани договорите с две от фирмите, отговарящи за районите "Изгрев", "Слатина", "Подуяне", "Красно село" и "Красна поляна".

Водещи

Най-четени