Близо 20 на сто от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини 05.07 | 17:15
Преработеното биволско мляко и смес са 0.5% от общото мляко, като се отчита намаление с 4.6%.
Близо 20 на сто от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини. Това сочи анализ на земеделското министерство. Общо през годината са произведени 53 641 тона сирене, включително 12 219 тона с палмова мазнина. За сравнение през 2022 г. произведеното сирене е било 52 460 тона сирене, в това число 12 371 тона е това с растителна мазнина или намалението е незначително – с 1,2%.
Фалшивото сирене е 2,5 пъти повече от това от овче мляко например, което за цялата година е близо 4900 тона, като намалява с 11,6% спрямо предходната година. През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.
През 2023 г. 235 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 713 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). 94% от него е кравето мляко, което е с 3% повече спрямо 2022 г. И през 2023 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3.8%) и е с 12.2% повече през 2023 г. Козето мляко е 1.7% от преработеното мляко и е с 1% повече спрямо 2022 г.
Преработеното биволско мляко и смес са 0.5% от общото мляко, като се отчита намаление с 4.6%.
По данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените количества сурови млека по видове, включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 807 тона концентрирано мляко, 5 211 тона мляко и сметана на прах, 2 377 тона млечен концентрат и 234 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ, пише pariteni.bg.
Преработените количества сурово мляко, доставени от държави членки на ЕС или внесени от трети страни, са над 39.2 хил. тона общо.
През 2023 г. са произведени 153 928 тона заквасени млека, 64 млн. литра течни пакетирани млека, 62 331 тона бели саламурени сирена и 26 308 тона кашкавал.
Наблюдава се увеличение на пълномаслено или полумаслено и обезмасленото заквасено мляко, заквасеното мляко за пиене намалява със 17.0%.
Увеличението на произведените количества кашкавал през 2023 г. е с 5% спрямо 2022 г. Този от краве мляко бележи ръст през 2023 г. от 6.4%, а кашкавалът от овче мляко намалява с 14.3%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 93.4%.
Бялото саламурено сирене се увеличава спрямо 2022 г. с 1 057 тона или с 1.7%. Най-голям дял (86.1%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Бялото саламурено сирене, произведено от мляко различно от кравето и овчето, бележи ръст от 15.8%. Производството на топени и пушени сирена е с 3.5% повече през 2023 г. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също се увеличават (+36.1%). Наблюдава се значително увеличение на произведените други продукти от мляко - с 450 тона.
Водещи
-
България е сред най-търсените туристически дестинации за гърците по празниците
"Добро обслужване на логични цени и интересни места за посещаване", това заявяват гръцките...
24.12 | 18:00
-
Добрият старец напусна дома си в Арктическия кръг и се качи на шейната, за да посети очакващите го деца
Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана, по-известно като NORAD, проследява...
24.12 | 17:40
-
Балканите в снежен капан: Токови аварии и затворени пътища
Босна, Сърбия и Хърватия забраниха движението на тежкотоварни превозни средства и наложиха...
24.12 | 17:20
-
Нов живот за кораборемонтната дейност край Русе се задава с амбициозен проект
Проектът ще бъде реализиран на километър 488,900 по течението на река Дунав, където в миналото...
24.12 | 17:00
Най-четени
-
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята, под...
24.12 | 09:40
-
На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?
Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в...
24.12 | 12:00
-
Валежите ще продължат и днес
Температурите ще останат в широки граници, минималните - от минус 1° до плюс 9°, в София –...
24.12 | 09:04
-
Според 75,9% от българите е по-добре този парламент да състави правителство
Има и принципно обществено становище срещу поемането на нови задължения и по-висок бюджетен...
24.12 | 15:20