Близо 400 хил. българи и румънци щели да залеят Великобритания 04.12 | 15:44

На острова продължават да плаши с българите и румънците

От Елица Елефтерова

Най-малко 385 хил. българи и румънци ще пристигнат във Великобритания, след като паднат ограниченията от 1 януари. За това предупреждават от мозъчния тръст на Института за демокрация (the Democracy Institute).

Според тях британското правителство е виновно за "хаоса" около миграцията, а напливът от нови имигранти е представен като "самопричинен икономически и мигрантски автогол”.

Според "преходните правила, въведени, когато Румъния и България се присъединиха към ЕС през 2007 г., имигрантите от двете страни могат да работят в Обединеното кралство само като сезонни работници или ако са самоосигуряващи се лица.

Тези ограничения обаче приключват на 1 януари 2014 г., след което всички желаещи българи и румънци ще имат същите права да работят в Обединеното кралство, каквито имат и самите британци. 

Моделът прогнозира, че през следващите пет години най-малко 385 хиляди имигранти ще се преместят от България и Румъния - като обем, това е повече от населението на град Ковънтри.

От очакваните 77 000 мигранти, които се очаква да пристигат ежегодно в Обединеното кралство, по-голямата част - 44 000 - ще бъдат от България, най-бедната страна в ЕС, а 33 000 ще пристигат ежегодно от Румъния.

Британското правителство е отказало да се изчисли броя на вероятните нови мигранти през следващата година, заявявайки, че е невъзможно да се дадат надеждни прогнози.  Оценките за миграция на мозъчния тръст са значително по-високи от тези, направени от други независими наблюдатели.

Правителството ни, какот и това на северната ни съседка обаче предполагат, че цифрите ще бъдат много по-ниски, отново без да есе ангажират с официални оценки.

Според правителството ни, както и според властите в Румъния е много по-вероятно нашите сънародници да търсят работа в южноевропейските страни като Испания и Италия, отколкото да пътуват до Великобритания.

Водещи

Най-четени