Боевски освободен от Съдебната власт в Бразилия 27.10 | 15:32

Правното министерство нямало отношение

От iNews.bg

Гълъбин Боевски е експулсиран от Бразилия след освобождаването му от Съдебната власт и последвал по силата на това решение декрет N 889 на министъра на правосъдието Жозе Едуардо Кардозо от 13 март 2013 г., информира в. "Стандарт".

"Въпросите, свързани с изтърпяването на присъдата, са прерогатив на Съдебната власт и към тях Министерството на правосъдието няма отношение. Тези въпроси са от компетенцията на съдия по изпълнение на наказанието. Съдебната власт е тази, която решава за всички промени по отношение на режима на излежаването на присъдата, предварителното освобождаване и т.н. Министерството на правосъдието по никакъв начин не участва в отношенията между затворника и Съдебната власт", обясни експертът от правосъдното министерство Лаура Муради.

По думите й решението е взето от Съдебната власт, а правосъдният министър, като принципал на ръководеното от него министерство, е изпълнител на това решение.

"Процесът по експулсиране се извършва паралелно с излежаването на присъдата, въпреки че решението за изгонване може да се издаде преди края на изтърпяването на наказанието. Крайният резултат от този процес е изгонването от страната на осъдения след освобождаването му от Съдебната власт", добави експертът.

Извършването на експулсирането на Боевски става възможно след решение N 1.09.831 на съдия Роберта де Оливейра Ферейра Лима, което гласи: "Освобождаване на Гълъбин Пепов Боевски с цел експулсирането му, независимо, че не е изтърпял цялата му наложена присъда".

До съдийката е отправено запитване при какви обстоятелства може да се вземе такова решение, но до момента отговор все още не е получен.

Експерти по правната система на Бразилия обаче намекнаха, че то може да се вземе ако осъденият е оказал сътрудничество при разследването на престъплението, което е извършил и за което изтърпява наказание.

Водещи

Най-четени