Божидар Димитров: Превратът в Турция – театър, флотилията в Черно море – пълна глупост 16.07 | 18:25

„Ердоган си седеше, пиеше си уискито в Бодрум и по едно време се окикерчи и постави нещата под своя контрол“, казва шефът на НИМ

От iNews.bg

Военният преврат в Турция е един театър.Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, цитиран от Радио К2."Все повече съм склонен да вярвам, че случилото се в Турция е един театър. Толкова висши офицери, толкова полковници и подполковници би трябвало да знаят как се прави военен преврат", каза проф. Димитров.

Според него, за да е успешен превратът, е необходимо в първите минути още да бъдат арестувани министър-председателят и министрите. След това да се обяви временно правителство и декларация, с която да се заявят целите и намеренията. На трето място проф. Димитров посочи, че е необходимо да се установи контрол върху 19-20 възлови обекта. По думите на Божидар Димитров военните в Турция не са направили нито едно от трите неща. "Ердоган си седеше, пиеше си уискито в Бодрум и по едно време се окикерчи и постави нещата под своя контрол", посочи Димитров. "Целта е да се ликвидира армията. Преди 10-на години беше държава в държавата и имаше право да се намесва ако прецени, че е нарушен светският характер на държавата", каза Димитров и припомни за успешните преврати в Турция до момента.

По отношение на това дали трябва да се свикат извънредни заседания на МС и НС, както и Консултативен съвет по национална сигурност, Божидар Димитров припомни, че Борисов е свикал извънредно част от министрите и ръководители на службите още тази нощ. Важните въпроси за следващия президент са каква ще бъде балканската политика, политиката спрямо Македония, какво мисли за армията, каква ще е позицията за българската диаспора и т.н. "След няколко дни, след като се видят резултатите, ще се установи ли диктатура на Ердоган, ще тръгне ли към България вече от Турция, тогава може да се свика Консултативен съвет по национална сигурност", посочи Димитров. "Ердоган е поел ангажимент към ЕС, личен приятел на Бойко Борисов, вече спря един бежански поток. Почти сме завършили оградата и ще бъде трудно тя да бъде преодоляна", отговори проф. Божидар Димитров на въпрос по темата за евентуално изостряне на проблема с бежанците след военния преврат в Турция. По думите на историка Турция няма да бъде приета в ЕС и цитира бившия британски премиер Камерън, според когото това може да се случи около 3000 г. "ЕС е един християнски клуб. Не може да вкараш в него страна от 72 млн. души, в която само 2% са християни", отбеляза Димитров. По отношение на сближаването между Ердоган и Путин Божидар Димитров посочи, че това не е шоу, каквото е военния преврат, защото и двете страни губят. Строителните фирми губят, както и туризма, според Димитров. "Резултати се постигат с тиха дипломация. Мирът на Балканите не е застрашен, не виждам особени опасности. Приказките за флотилия в Черно море са пълни глупости", добави той.

Водещи

Най-четени