Бойко Борисов: Метрото ще спести много тонове бензин 13.08 | 14:11

Пускат метрото до "Бул. Джеймс Баучер” на 31 август

От Кремена Бедерева

Цялото метро с подземните паркинги и направата на булевардите отгоре струва около милиард – по-евтино е от това, което е изхарчено до момента за АЕЦ "Белене”. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус”.

Премиерът се качи на един от новите метровлакове от станция "Европейски съюз”, слезе на станция "Национален дворец на културата”, а после пропътува разстоянието до последна спирка "Бул. Джеймс Баучер”. Участъкът ще бъде открит на 31 август, когато в България ще бъде и председателят на ЕК Жозе Барозу.

Премиерът ще убеждава Барозу да се строи със спестените средства от метрото. Става дума за отсечката до "Аерогара София" и от спирка на метрото бул. ”Джеймс Баучер” още една спирка нагоре, което е 2,5 км. Борисов заяви, че е доволен от направеното с общината.

"Да знаят данъкоплатците какво струва "Белене” към момента, то е по-скъпо към момента от това, което е столичното метро с всичките булеварди и подземни паркинги над него. Да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не", заяви Борисов.

"Метрото ще спести много тонове бензин, задръствания, паркоместа в центъра. Транспортът с метро е екологично чист, защото влаковете са на ток", посочи премиерът.

"Тази мечта, която я имаха софиянци, след 17 дни ще бъде факт", каза той. По думите му – това са над 42-43 километра тунели с оборудване.

"Бул. "Черни връх” го кърпехме през ден, трамваите го разбиваха и беше нещо отвратително. Досега цялата инфраструктура под него, канализация, осветление, всичко, което трябваше да се отремонтира, е отремонтирано, един прекрасен булевард", каза той. Паркинг за 620 автомобила има над станцията на бул. "Джеймс Баучер” на новата линия на метрото.

Хората, които идват с автомобилите си от планината Витоша, комплексите, спират, оставят си автомобила и след пет минути са на НДК, след 7 - на "Шератон", а тези пък от "Надежда” на седмата минута са на "Шератон", на 12-та минута са на "Черни връх”, допълни още премиерът.

"В понеделник гоним майсторите, дотогава всичко трябва да е приключило, и тестовите изпитания, паралелно с двата музея – Ларгото и Света София, трябва да станат до 31 август", каза Борисов. В строителството действаме активно. Еднолична е заслугата на Фандъкова в цветята, украсите и това, че градът стана по-приветлив и красив, каза той.

В първия ден пътуването по новата линия от метрото ще бъде безплатно.

Най-четени