Бонусът на бившата шефка на Агенцията по вписванията бил 73 000 лв. 28.02 | 14:26

Това оповести самата тя "в отговор на всичко, което се е казало досега"

От Кремена Бедерева

Бившият шеф на Агенцията по вписванията Виолета Николова е получила общо 73 000 лева бонуси. Това оповести самата тя на пресконференция, организирана "в отговор на всичко, което се е казало досега", съобщава dariknews.

25 000 лева са бонусите, които са получени с подписа на тогавашния министър на правосъдието, но от юни миналата година тези бонуси са спрели. Останалите 48 000 лева допълнителни стимули са разписани от самата Николова от юни до декември 2011-а.

Бившата вече ръководителка на Агенцията по вписванията дълго време отказваше да оповести собствените си бонуси, тъй като е получавала телефонни заплахи, включително и от човек, който се е представил за главния прокурор Борис Велчев, и е предложил на Николова да направи дарение, подобно на доскорошната управителка на НЗОК Нели Нешева, за да може той "да я вземе под крилото си".

Николова е разпознала, че това не е главният прокурор и е направила постъпки, за да се защити. Тя бе категорична, че "няма 100 000 лева в банковата си сметка" и че "даренията не са чужди в живота й".

По време на дългите опашки пред Агенцията по вписванията е имало служители, които са си позволявали да вземат пари, за да обслужат по-бързо определени клиенти, заяви още бившият ръководител на службата. По думите на Николова, с встъпването й в длъжност тази практика е прекратена, като са ускорени и всички процедури по обслужване на фирмите и хората. За борбата с корупцията има много елементи, като един от тях е допълнителното материално стимулиране на коректните служители, смята Николова.

Агенцията по вписванията внася ежегодно 70 млн. лева в държавния бюджет.

iNews припомня, че изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе уволнена на 20 февруари. На нейно място бе назначен Юлиян Митев.

Причина за уволнението е афера с бонуси, както и лошите резултати на ръководената от нея институция.

В началото на февруари бе съобщено, че Николова е взела 72 хиляди лева бонус. 24 хиляди от тях идват по заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова. Останалите обаче са си писани от самата Николова.

Освен това Николова щяла да бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които сама си е раздала през последните шест месеца на 2011 г.

В Министерството на правосъдието чакали да приключи вътрешният одит на агенцията. Тя със сигурност била извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, който гласи, че "длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си, с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години".

Алинея втора на член 282 от НК пък гласи: "Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години".

Водещи

Най-четени