Борис Велчев не одобри идеята да се криминализира пренасянето на бензин в туба 22.12 | 12:04

Възможността беше лансирана от Цветан Цветанов

От Ивайло Ачев

Главният прокурор на България Борис Велчев не одобри идеята на вътрешния ни министър Цветан Цветанов да бъде криминализирано пренасянето на бензин и други запалими течности в бутилки и туби, съобщава bTV.

Според Велчев действащият Наказателен кодекс и методите за разследване на палежите са достатъчни и дават добри възможности на полицията да разкрие извършителите на палежите на автомобили в София и в страната. Главният прокурор не отговори конкретно защо палежите продължават, въпреки че МВР задържа доста заподозрени за престъпните деяния.

Вчера (21 декември) Цветан Цветанов съобщи пред Парламентарната комисия по вътрешните работи, че МВР е поискало информация от определени бензиностанции за лица, които пълнят бензин в туби. Премиерът Бойко Борисов обясни, че в сегашният Наказателен кодекс няма член, по който някой да бъде обвинен за това, че носи запалителна течност и че трябва полицията да задържи престъпника на местопрестъплението.

Палежите на автомобили в София започнаха преди точно 23 дни. Преди около седмица МВР задържа 63-ма души в специализирана акция, но само четирима от тях бяха свързани от полицията с палежите. В хода на операцията бяха проверени 1200 коли, а 2600 души, сред които 93 криминално проявени, попаднаха в полезрението на полицаите. Засега с мярка задържане под стража остава Юлиян Ковачки, който е заподозрян за палежите.

В нощта на 10 срещу 11 декември беше арестуван и 33-годишният Владислав Николов, известен с прякора Куката. Той е заподозрян за съпричастност към случая и палежи в кв. "Западен парк".

Вече около 50 автомобила станаха жертва на пироманите само в столицата. През последната нощ обаче в столицата нямаше палежи на автомобили.

Водещи

Най-четени