Бориславова разкри, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС си правят взаимни отстъпки около правомощията на гл. прокурор 03.08 | 10:20

От "Продължаваме промяната - Демократична България" са отстъпили пред ГЕРБ и ДПС за това главният прокурор да има възможност за втори мандат

От iNews.bg

От "Продължаваме промяната - Демократична България" са отстъпили пред ГЕРБ и ДПС за това главният прокурор да има възможност за втори мандат и министърът на правосъдието да не ръководи прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. За сметка на това в предложенията за Конституцията има текстове, които променят начина, по който се избира главният прокурор и този избор вече не е капсулиран. Отпада възможността за контрол за законност от страна на главния прокурор на актовете на всички други прокурори. Той няма да се меси и в административни производства.

Това каза в четвъртък сутрин пред бТВ Лена Бориславова, член на ръководството на "Продължаваме промяната". Така тя отговори на критиките на "Правосъдие за всеки", откъдето заявиха, че внесените промени в Конституцията се различават от първоначалния вариант, който е бил изготвен в сътрудничество с тях и оттеглиха подкрепата си за окончателните текстове.

"Разбирам колегите от "Правосъдие за всеки". И на мен много би ми се искало точно този проект в точно тези параметри да влезе и да се приеме. За конституция трябват 160 депутати.

Този текст, който в момента е влязъл, гарантира, че за всички останали разпоредби има подкрепа - разделяне на ВСС на две, нов начин за формиране на квотите. Но дебатът за това не е приключил".

Това каза Бориславова. Тя призна, че първоначалният и окончателният текст са различни и промените, от които са недоволни от "Правосъдие за всеки", са внесени от ГЕРБ и ДПС.

"Дебатът не е приключен. За да могат ГЕРБ и ДПС да променят мнението си, трябва да бъдат запознати с още повече аргументи.

Ограничаването на мандата не е истинскто ограничаване на правомощията на главния прокурор. Другите редакции, за които няма спор, са по-важни -  кой може да предлага главен прокурор, отпадане на контрола на главния прокурор на законност на актовете на всички други прокурори, главният прокурор няма да се меси в административни производства", добави Бориславова.

"63-ма депутати и подкрепата на "Правосъдие за всеки" не стигат за конституционни промени, но е много стабилно начало", обобщи тя.

Тя коментира още темата за насилието срещу жени и предлаганите изменения в Наказателния кодекк и в приетия наскоро Закон за защита от домашно насилие.

"Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически, е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено. Отговорът на всички беше изключително показателен, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество трябва да е абсолютно недопустима. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че такива случаи се случват все още и че те не са изключение", каза тя.

Според Бориславова реакцията на гражданите е показала доза надежда, тъй като рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цяло общество и да каже: "Това не трябва да се случва повече".

Никоя партия, освен "Продължаваме промяната - Демократична България" не беше готова да гласува промените за интимната връзка", каза тя на въпрос защо се налага ново преправяне на закона, след като промените в него бяха приети преди дни.

Според Бориславова най-накрая сме имали Народно събрание, което започвало да отмята и да решава задачи от обществено значение. По думите ѝ то "върши работа".

"Това Народно събрание, което беше сформирано в тази сглобка, върши работа. Каква е промяната, в какво се състои тя – вече има истински дебат по политики, приети закони, отлагани с години, говори се за конституционна промяна", каза още тя.

Водещи