Борисов: 97 е повече от 84 16.05 | 13:15

За първи път в новата ни история политическа партия да е отново победител на парламентарни избори

От Кремена Бедерева

Благодаря на всички наши симпатизанти, на всички българи, на всички, които ни подкрепиха.

За първи път в новата ни история политическа партия да е отново победител на парламентарни избори. Това ни беше много важно, защото първото място на ГЕРБ е истинската ни оценка, защото е глас народен, глас Божи.

С тези думи започна бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция на партията.

До Борисов са Цветан Цветанов, Делян Добрев, Томислав Дончев, Ивайло Московски.

Досега ГЕРБ не са коментирали резултатите от изборите на 12 май, а бяха обещали да направят това, след като резултатите бъдат обявени официално. Това направи вече ЦИК.

"Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84. Всеки ден ги гледам резултатите и все са повече", продължи Борисов. Той показа схема на изборните резултати пред журналисти.

Бившият премиер дори прочете справка по проценти на гласовите по възраст - от 18 до 29 г. ГЕРБ има 11 34,7% - пак повече от БСП, между 30-39 г. 37% са гласували за ГЕРБ, 16% - за БСП, от 40-49 г. - 38,6% - ГЕРБ, 19,8% - за БСП.

Борисов продължи с данните по образование - признак висше, средно и основно образование, където ГЕРБ води при висшистите и среднистите. "Основно образование - ето тука вече сме зле".

По висше образование - 36,4 за ГЕРБ, 24,7 за БСП, основно образование 20,6 за ГЕРБ 30,6 за БСП. В по-ниско от основното образование категорично ни побеждават със 17% за нас, 40% за БСП.

Българите в чужбина, в САЩ, в Европа, в Русия, са едно към 4-5 в полза на ГЕРБ; само в Турция са повече за ДПС, каза Борисов. В чужбина 23 000 са гласували за ГЕРБ; 4000 - за БСП. Тези хора не искат друга партия освен ГЕРБ, каза Борисов.

Борисов прочете данните и по признак етническа принадлежност, където "ромите, разбира се, харесват повече БСП".

Той продължи по признак тип населено място - "най-вече особено важно, защото за София, където се срещнах челно с лидера на ПЕС, 37,7 на 22,4% сме ги победили.

"Когато побеждава ГЕРБ, побеждаваме и ПЕС", заключи Борисов.

"Колосална е и разликата в регионите", отбеляза още той. "И вече в селата ни бият с малко - 29,3% за ГЕРБ, 30,1% - за БСП.

С една дума - 97 на 84, обобщи Борисов.

Водещи

Най-четени