Борисов благодарен на Цацаров за работата на прокуратурата 15.05 | 15:15

Лидерът на ГЕРБ призовава разследването да стигне докрай

От Елена Кирилова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази благодарността си към главния прокурор Сотир Цацаров за публичната информация по случая с 350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд.

Борисов изпрати отворено писмо до Цацаров, с копие до ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Централната избирателна комисия. 

Бившият министър-председател пише, че ГЕРБ е много удовлетворена от това, че прокуратурата информира обществото и цели да покаже прозрачност на разследванията, които води. 

По думите му подобни постъпки са важни не само за българите, но и за цялата международна общност, защото и тя наблюдава случващото се. 

Борисов смята, че постъпката е от голямо значение за авторитета на политическите партии в България, които са участвали в парламентарните избори. 

"В отговор на изразеното от Вас мнение по време на пресконференцията на прокуратурата на 15.05.2013 г., че ПП ГЕРБ се е припознала като адресат на обвиненията за отпечатването на 350 000 нелегални бюлетини, Ви изпращаме 135 страници с публикации от български и международни електронни медии, които в деня за размисъл преди изборния ден нанесоха сериозни внушения и обвиниха индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите", гласи писмото. 

Според Борисов медиите са си позволили внушения, по-мощни от заглавията в самия ден на изборите (12 май). 

Бившият премиер се надява Цацаров да се запознае подробно със съдържанието на всички публикации и да се убеди сам, че материалите съдържат директни обвинения, хвърлени върху ГЕРБ и върху самия Борисов. 

Той уверява, че партията продължава да стои твърдо зад професионализма, с който прокуратурата работи и отстоява независимостта си. 

"Неведнъж съм заявявал, и категорично стоя зад това, че българските институции, в това число и прокуратурата, не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси. Призовавам всички политически партии да запазят авторитета и независимостта на институциите в страната. Убеден съм, че те трябва да работят в услуга на обществото. И за това призовавам партиите да сложим край на компроматните похвати в българската политика", пише Бойко Борисов. 

Той твърди, че с колегите му винаги са държали да не коментират анонимни сигнали и класифицирани документи, за които е изтекла информация нерегламентирано. Причината за това е, че то би имало вредни последствия за имиджа и авторитета на институциите. 

Борисов призовава главния прокурор и прокуратурата да завършат разследването за престъпленията, за които тя е сезирана.

Водещи

Най-четени