Борисов: Андрей Иванов създаваше напрежение 12.01 | 11:05

Премиерът коментира оттеглянето на председателя на СОС от поста

От Кремена Бедерева

Аз от най-високата камбанария на ГЕРБ виждам, че в последните месеци - половин години около този пост в държавата се създава напрежение. Безспорно го създава Андрей Иванов. Явно, че Андрей Иванов не съумява правилно да отговори на слуховете, независимо дали са верни, или не и не съумява да се защити.

Това мнение изрази премиерът Бойко Борисов във връзка с оттеглянето на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов по БНТ.

Премиерът обясни, че няма време да се занимава с кой какво казал, при положение че има толкова много задължения, но не отрече, че Андрей Иванов е проверен детайлно от него.

За оставката на Андрей Иванов

Андрей Иванов е набеден за скандала със "Софийска вода". Пари наистина са платени на един бизнесмен за политическа подкрепа, да консултира фирмата, но ние нямаме нищо общо с фирмата - който е обещал да вдигне цената на водата, да отиде сега да я оправи. Това не е работа на Андрей Иванов, той беше набеден. Тази спекулация съм я проверил детайлно - така Борисов се аргументира за смяната на Андрей Иванов.

"Моята цел е като видя, че има напрежение, събирам Цветанов и групата, вземаме решение и на другия ден - имаме друг човек", каза още премиерът.

"В София има един човек, който се ползва с моето доверие и той се казва Йорданка Фандъкова, а моето лоби кое е - значи Цветанов и Дянков са моето лоби", продължи монологът си Бойко Борисов.

Относно съмненията, че след оттеглянето на Андрей Иванов и назначаването на Елен Герджиков за председател на СОС няма да се промени нищо, Борисов смята, че "който и да бяхме сложили за председател на СОС, опозицията няма да каже нищо друго, нищо хубаво няма да кажат".

"Не искам върху Цветанов да пада сянка – в момента оставането на Андрей Иванов в СОС пречи и на Фандъкова, и на нашата работа", каза още премиерът, но това не е подсказване да си тръгне сам, напротив – той му е казал, че може да остане.

"За радост, хората в ГЕРБ са такива, че знаят кога да си тръгнат, когато да си тръгнат и като приятели – тези, които не могат да си подбират хората", продължи още премиерът. Той разказа един съвет, който е получил от дядо си - "моят дядо казваше, че да си намеря жена, с която като се ожениш, след това по същия начин с радост да можеш да се разведеш, да не ти прави скандали в обществото – това е същото и в една партия".

За АЕЦ "Белене"

До 3 седмици ще стане ясно дали ще се строи АЕЦ "Белене". Проектът ще бъде одобрен или отхвърлен на база на преценката за ефективността, цената и безопасността му, уточни още Борисов. Той увери, че всички екипи работят, но "факт е, че 30 г. започва да се строи "Белене".

"Станишев не е посмял да направи централата, нито Първанов е посмял да го натисне. Само са си прибрали кредитите и сега ние ще плащаме", възмути се Борисов.

За президента Георги Първанов

Премиерът не поиска да направи оценка за двата мандата на президента Георги Първанов като държавен глава. След по-малко от месец Първанов ще отстъпи поста на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който пък преди да се кандидатира за президент, бе регионален министър в правителството.

"Оценката я дава народът и историята и обикновено това става след 5-10 г., когато може да се види от дистанцията на времето", отсече Борисов. "Мога да говоря за много слабости, за много проблеми, за много пропуснати шансове за България, вследствие на неговото управление, защото той в никакъв случай не е изпълнявал само президентската си длъжност, а беше основен кадровик в държавата, особено при управлението на БСП и ДПС", смята премиерът.

Той му пожела успех във всяко ново поприще - "той неговата работа си е я свършил, историята ще оценява".

За отпуските в администрацията

Премиерът смята да инициира промяна в закона, с която отпуските на държавните служители ще се изравнят с отпуските в частния сектор. "Българите, които работят в държавната администрация, имат недопустимо дълъг отпуск. Ако си музикант и два месеца да не свириш, ще забравиш да свириш. Казал съм на Дянков да свикат след десетина дни Тристранката и това да се постави като промяна и в законодателството. В частния сектор е 20 дни, в държавния - са двойно. И затова има хора с по 200, 300, 400 дни натрупани отпуски... Ще изравним това, което е за държавния служител, това да бъде и за частника. Ще има огромна съпротива, но аз истински се надявам работодателите и синдикатите да ни подкрепят", зарече се Борисов.

Водещи

Най-четени