Борисов: БСП ни зададе капан с референдума 12.10 | 15:33

От ГЕРБ все пак ще го подкрепят. Станишев твърди, че въпросът е коректен

От Ралица Стоянова

"Подкрепяме референдума с какъвто текст дадат от БСП". Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултация при президента относно формулировката на въпроса за референдума, информира агенция "Фокус".

Ако не подкрепим референдума, БСП ще кажат: виждате ли, те са против демокрацията, и не искат да чуят хората. Ще мине време и Конституционният съд ще вземе решение, което може да отмени референдума, заяви премиерът.

Той е съгласен с всички добавки, които БСП предлага към въпроса, като тази с държавно участие ли да бъде градена тази площадка. Според премиера обаче дори и това е манипулативно и отново прозират корпоративните интереси на БСП, защото те не казват колко да е това участие – то може да е 0,0001 процент.

"Ако народът гласува да се строи "Белене”, а утре бъде вдигната цената, пак ли ще правим референдум? Като казват - държавно участие, да кажат откъде трябва да вземем пари, от кого – пенсионери, учители, доктори, откъде ще дойдат? Станишев е можел спокойно да разпореди на своя енергиен министър, той на шефа на НЕК, да са го подписали отдавна", каза Борисов.

Той обяви, че е съгласен със "Синята коалиция". че начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен. "Безспорно е, че въпросът е манипулативно зададен, и манипулативно са събрани подписите, защото имам от толкова много места вече информация, че са питали дали искате по-скъп или по-евтин ток. Всеки нормален човек ще напише, че предпочита по-евтин. Но това е всъщност капанът, който в момента БСП ни зададе – един противоконституционен текст да бъде подкрепен от ГЕРБ в парламента", каза Борисов.

"Формулировката на въпроса е коректна. Тя не противоречи на развитието и на други проекти", каза от своя страна лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Според него въпросът не е технологичен. Той обясни, че във въпроса не е посочено, че става дума за конкретния проект, а за произнасяне на българските граждани дали да се развива атомната енергетика чрез използване на площадката "Белене" и чрез изграждане на мощност там. БСП обаче предлага промяна на високата бариера в Закона за референдумите.

Водещи

Най-четени