Плевнелиев: Въпросът не е дали, а как да направим референдума 12.10 | 13:50

"Сините" отказаха да участват в консултациите по темата

От Ралица Стоянова

"Въпросът вече не е дали, а как да направим референдума". Това заяви пък президентът Росен Плевнелиев в началото на консултациите с политическите сили за референдума за АЕЦ "Белене”, информира агенция "Фокус".

"Щом имаме събрани подписи, референдум трябва да се проведе". Той е тест за демокрацията, обясни Плевнелиев.

По формулировката на въпроса ще проличи отношението на политическия елит. Според него въпросът, както е поставен от БСП, е некоректен. Той трябва да бъде преформулиран и да гласи: "Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности", като възможните отговори да бъдат "да” или "не”.

СДС отказва да участва в консултациите, се съобщава в писмо на "сините", изпратено до държавния глава.

Подписката на БСП за референдума е събрана с подвеждащ въпрос, който по смисъла си не е от компетенцията на Народното събрание на България като институция, което от своя страна прави самия референдум противоконституционен, считат от партията. Те призовават президента да сезира Конституционния съд за тълкувание.

"Проектът АЕЦ "Белене" е заченат на тъмно, обвит в корупция и зависимости, като референдум по този въпрос, освен противоконституционен, е и опит за прехвърляне на отговорност към българските граждани от политици, които не желаят да носят отговорност за своите действия, считат "сините".

"Текстът на референдума е противоконституционен и, ако се съберат 50 депутати и го атакуват пред Конституционния съд, референдумът ще падне. Всъщност на това разчита Станишев".

Това заявява премиерът Бойко Борисов на среща с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Станишев знае защо не е подписал договора за "Белене" - защото не е бил изгоден, обяснява премиерът. Той предлага текстът за референдума за АЕЦ "Белене” да бъде обсъден на извънредно заседание на парламента.

Най-четени