Борисов: Държавата няма най-добрите IT спецове заради ограничения в заплатите 17.09 | 10:31

Премиерът и Горанов търсят варианти те да бъдат повишени

От iNews.bg

Ако се отнасяме с толерантност към хакерите, нищо добро не ни очаква. Законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Ние искаме да облекчим гражданите, да има повече електронни услуги, но ако някой троши непрекъснато, ще се върнем към пишещите машини.

С финансовия министър ще видим дали могат киберспециалистите в електронното управление да получат по-високи заплати, заяви пред медии премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в министерствата достатъчно квалифицирани хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват "Благодаря", коментира премиерът Борисов.

Той участва във форума "Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи". На събитието висши представители на властта в България, министри, бизнесмени и представители на частния сектор наблюдават публична демонстрация на хакерска атака и ще положат основите на партньорство за ефективно противодействие срещу киберзаплахи.

Водещи