Борисов: Марковска да се оттегли, ако има вина 05.11 | 16:54

Премиерът е разговарял със съдийката, тя била много разстроена и зле със здравето

От Ивелина Георгиева

Премиерът Бойко Борисов е помолил Венета Марковска да се оттегли от поста на конституционен съдия, ако се окаже, че "има капка истина" в това, което се говори за нея.

"Ако има нещо, от което тя би се срамувала и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли", заяви Борисов, който днес се е срещнал лично с Марковска. Тя го е уверила, че всички твърдения по неин адрес са доноси.

По думите на Борисов за първи път е имало абсолютно прозрачна процедура за избор на съдии в КС.

"Всички процедури са били спазени", категоричен бе той. Премиерът е помолил още Марковска да следи внимателно това, което казват колегите му от Брюксел.

Подчерта, че Марковска е съдия от 30 години и в никакъв случай не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо. По думите му тя е избрана с най-много гласове от българския парламент и всички партии са гласували за нея.

Премиерът се надява до петък от ЕК да се получи отговор и ако от там смятат, че изборът ѝ е опорочен и проблематичен, той разчита, Марковска "през следващите години да не залага проблеми в съдебната система".

"Тя ме разбра, много е разстроена, зле е със здравето", обясни Борисов и продължи с коментара, "Ако е донос, това е много грозно, много обиждащо и може всеки човек да бъде злепоставен".

До ситуацията с новоизбрания конституционен съдия се стигна, след като още преди изслушването ѝ в парламента постъпи сигнал срещу Марковска.

В него се посочваше, че нейни близки са купили апетитни имоти, а тя е била в конфликт на интереси, като е гледала дела във Върховния административен съд, по които адвокат е бил неин близък приятел – Румен Еленски, който защитава лидерът на ДПС по процеса за хонорара за Цанков камък.

Впоследствие и Европейската комисия се изказа по казуса като заяви, че е възможен извънреден доклад в областта правосъдие и вътрешна сигурност за страната ни.

Най-четени