ЕК не се шегувала, че е възможен извънреден доклад 05.11 | 16:28

Говорителят на ЕК Марк Грей каза, че такава възможност винаги съществува

От Диана Цветкова

Европейската комисия потвърди, че е напълно възможно да излезе с извънреден мониторингов доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка.

Миналата седмица Оливие Баи, говорител на ЕК, заяви, че е възможно преди редовния доклад за страната ни, който се очаква в края на 2013 г., да бъде изготвен и междинен документ. Той направи изказването в коментар на скандала около избора на конституционни съдии у нас и подчерта, че Брюксел иска да види резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Скоро след това българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че Еврокомисията не е излязла с официална позиция за подготвян извънреден доклад.

Днес на пресконференция в Брюксел говорителят на Жозе Барозу Пия Хансен обясни, че изказването на Оливие Баи от миналата седмица е официална позиция.

"Ясно е, че всеки, който говори от този подиум, говори от името на Европейската комисия и това се отнася и до Оливие Баи, който редовно води тези редовни брифинги в мое отсъствие", каза Хансен, цитирана от bTV.

Междувременно, говорителят на ЕК Марк Грей каза за БНР, че засега не е планиран извънреден доклад, но такава възможност винаги съществува според ситуацията в България.

"Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай", коментира Грей, визирайки избора на Венета Марковска.

След скандала с избирането на конституционни съдии от Народното събрание се наложи в края на миналата седмица председателят на правната комисия Искра Фидосова да пише писмо до председателя на ЕК, с което се опита да изчисти имиджа на Венета Марковска, обяснявайки пред Брюксел как е протекъл изборът ѝ.

Водещи

Най-четени