Борисов: Убийства не стават само у нас, не гледате ли „От местопрестъплението”? 12.01 | 15:30

Да не ми дават акъл от Тайланд за убийците, а да помагат на икономиката, ядоса се премиерът

От Ростислава Иванова

Аз повече от всеки съжалявам, когато има убийство, но то го има във всички държави в света. Нали гледате сериали всеки ден по действителни случаи, особено "От местопрестъплението: Маями", така че не е нещо, което се случва само в България". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод двете показни убийства на бизнесмени през последната седмица в София. Той коментира пред журналисти от авиобазата "Граф Игнатиево" край Пловдив, където присъства на тренировъчния полет на ремонтиран в Полша МиГ-29.

Министър-председателят не скри гнева си от вчерашното ултимативно писмо на КРИБ до вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, изпратено до медиите, в което работодателската организация настоява за бързо разкриване и задържане на поръчителите на бруталното убийство на бизнесмена Александър Антов край дома му в Бистрица. Организацията иска оставка на Бъчварова, ако МВР не открие убиеца "сега и веднага", предупреждават от КРИБ, чийто председател е бизнесменът и собственик на ФК "Лудогорец" Кирил Домусчиев. В писмото се констатира, че държавата и полицията не защитават българския бизнес от мафията и ги превръщат в "пушечно месо", което поражда въпроса: "Нужни ли са ни МВР и вътрешен министър?", пита Домусчиев, който по същото време се е намирал в Тайланд.

"Аз бих препоръчал от Тайланд да не ми дават съвети и от дългите им почивки, защото там явно малко се отделят от действителността", отвърна Борисов по повод ултиматума към Бъчварова.

Премиерът обясни задочно на Домусчиев, че "г-жа Бъчварова не разкрива убийства" и че "има професионално ръководство, което го прави, както и хиляди, хиляди служители на МВР, на които това им е професията". "И те повече от всички искат да бъдат разкрити тези убийства и ще ги разкрият!", отсече Борисов, цитиран от БГНЕС.

След което се обърна към медиите с разяснения за разкриваемостта на т.нар. поръчкови убийства. "Трябва да ви кажа, че по всички поръчкови убийства, както ги наричате през последните години, за всичките има данни кой, кога и как ги е извършил. Но когато се сглобяват пред съда тези доказателства, много трудно издържат там. Аз съм убеден, че ще бъдат разкрити така, както "Килърите", "Наглите" и всички останали", увери Борисов.

Той препоръча на бизнеса "да не да коментира убийства, а да се съсредоточи върху намаление на стоките, които произвежда с евтините горива в момента". "За МВР има кой да мисли и те ще се справят", категоричен бе Борисов. И допълни, че вчера и днес е провел разговори с главния, зам.-главния прокурор и със службите и знаел по какво се работи.

"Смея да твърдя, че повече ме разтревожиха битите пенсионери в няколко пазарджишки села и съм поставил срок най-късно до утре до обед да има задържани и обвинени. Притеснява ме това, че няколко пъти им казвам да изпратят жандармерия и патрули в "Овча купел" (столичен квартал с много бежанци бел.ред.) да успокоят хората. Още виждам, че има хора, които са разтревожени", продължи премиерът.

По повод забележката на КРИБ, че Бъчварова не си стои у нас, за да разкрива убийства, Борисов заяви, че вицепремиерът е имала планирано посещение в Китай, което е било отлагано няколко пъти. "Така че се надявам колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър и те дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае", предупреди той.

Премиерът се обърна задочно към шефа на КРИБ с въпроси: "Искам да го питам г-н Домусчиев така ли мислеше, когато идваше да му помагаме за неговото хоби – футбола? Искам да го попитам във Франция след такива убийства, след такива терористични актове, излезе ли бизнесът да поиска оставка на министъра, на премиера или на президента им? Или излязоха с оркестрите, и с музиката, и всичките, хванати за ръце, за да се подкрепят?!".

 

 

Водещи

Най-четени