Борисов попари пенсионерите - няма пари за коледни надбавки 09.12 | 18:22

Кой политик не иска да даде. Трябва да продължим обаче със същата фискална политика, отсече премиерът

От Ралица Стоянова

Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Нека говорят" по bTV.

"Кой политик не иска да даде. Трябва да продължим обаче със същата фискална политика", отсече той.

Финансовият министър Симеон Дянков упорито повтаряше, че пари за коледни добавки за пенсионерите ще има, само ако в края на ноември сме на плюс в бюджета.

В края на октомври бюджетът излезе на около 74 милиона лева дефицит.

"Не е ставало дума за шистов газ на срещата с президента на САЩ Барак Обама. САЩ имат три пъти по-евтин газ, благодарение на шистовата революция и те вече нямат интерес да проучват и добиват на друго място. Ние сме сложили мораториум”, добави Борисов във връзка с посещението му в САЩ.

"Имаме активна външна политика, за нас това не е новина, че имаме среща с президента Обама. Когато се обади да поднесе съболезнования за терористичния атентат в Бургас, се уговорихме веднага след изборите да се уговорим", каза Борисов. 

"Българските държавни ръководители – президент, премиер, когато ги поканят в Щатите, Брюксел, все едно това е някакво огромно събитие, признание, кой знае каква случка. Докато за нормалните политици това са нормални срещи, които се провеждат често и си говорят хората по различни теми. Отиваме там при приятели и партньори”, каза още премиерът.

Борисов засегна и темата, актуална през последните няколко дни - отмяна на забраната за пушене на закрито, обмислейки се вариант да може да се пуши в заведенията след 22 часа.

"Не трябва да се пуши до 22:00 часа със сигурност", отсече обаче премиерът. Според него, "след като е толкова важно, да се повдигне въпросът в парламента. След 22 часа, всеки работещ човек се прибира вкъщи".

Но Борисов си призна, че той също пуши - "и излизам на балкона на Министерски съвет да пуша". Премиерът обаче показа, че забраната има и вратички - вариантът с частното парти, според него, е удачен вариант да се пуши в заведение. Дори даде пример с рождения ден на главния редактор на вестник "Преса" Тошо Тошев, където "имаше частно парти - нямаше случайни хора, само подбрани, всички се познават, защо да не запалим по една цигара".

Министър-председателят традиционно влезе в словесен сблъсък с БСП и не пропусна да нападне Сергей Станишев. "Те веднъж са убили дядо ми. Взимаме мерки да се предпазваме от тези бандити, да се охраняваме. Станишев е много страшен. Още по наследство, как се убиват хора, как се правят лагери. Той знае какво е било в Белене преди строежа на АЕЦ-а. Неговият начин другият е ясен, но няма да му се дадем”, категоричен бе Борисов.

Затова, че не е отишъл на първата копка на "Южен поток", Борисов попита защо да ходи той. "Аз ходя на първи копки много рядко, аз ходя на откриване. Имахме важна работа с Делян Добрев. Аз мога да отида, когато искам в Русия. С Путин, ако искате утре да поискаме разговор, утре ще ни даде", заяви Борисов.

Водещи

Най-четени