Борисов проведе спешна среща с Ема Хопкинс заради евентуалното отравяне на Гебрев 11.02 | 11:43

На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

От iNews

Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща в Министерски съвет с посланика на Великобритания Ема Хопкинс като темата на срещата е било евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев.

На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби", заяви посланик Ема Хопкинс. Тя обясни, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по събиране на доказателства и изявления ще има, след като има достатъчно налични данни. 

"През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите", заяви Сотир Цацаров. 

Той представи няколко факта, свързани с това разследване. 

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на "Емко" и негов партньор. Той е лекуван в "Токуда" и "Пирогов". 

На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. 

След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения. 

Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя - повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид. 

Проверена е и храната в хотел "Кемпински Зографски", където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос.

Водещи

Най-четени