Бракуваха над 40 хил. кг храна 26.05 | 12:40

Редица нарушения са установени при проверки за качеството на храните, съобщават от прокуратурата

От Андриян Георгиев

Редица нарушения са установени при проверки за качеството на храните, съобщават от прокуратурата.

Проверките бяха възложени от Върховната административна прокуратура на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на основание разпоредби в Закона за съдебната власт.

Проверките са проведени в периода от 4 април до 6 май, допълва още БТА.

При осъществените 10 921 проверки в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и търговия на дребно са връчени 759 предписания за отстраняването на нарушенията. Съставени са 345  акта.

Предприета е възбрана и бракуване на 41 141 кг хранителни продукти. Затворени са 40 обекта. 

iNews припомня, че в периода 18 април до 21 април пък бяха забранени 341,14 кг. храни за продажба след проверки на Българска агенция по безопасност на храните по Великден.

Проверките бяха извършени в обекти за производство, съхранение и търговия на хранителни продукти във връзка с предстоящите великденски празници и Гергьовден, на територията на цялата страна.

1677 общо са извършените проверки в страната. Издадени са 105 предписания. Издадени са 48 актове за установяване на административно нарушение.

Шест обекта са с издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност. Възбранените хранителни продукти са 341,14 кг.

Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствия със здравно хигиенните изисквания, пропуски в системите за самоконтрол, неправилна здравна и идентификационна маркировка, хранителни продукти без задължителните придружаващи документи, несъответствия при етикетирането.

Водещи

Най-четени