Опасна ли е храната, приготвена вкъщи? 20.05 | 08:00

Нови изследвания в САЩ показват, че условията в кухните вкъщи не отговарят на тези в ресторантите

От Кремена Бедерева

Нови изследвания показват, че най-малко една от всяка седма домашна кухня ще се провали, ако бъде проверена от здравната инспекция, която следи ресторантите, пише Foxnews.

Малко проучване, проведено в Лос Анджелис, Калифорния установило, че само 61 процента от кухните в домашни условия ще получат средна оценка, ако те бъдат оценявани от инспекцията. Най-малко 14% от тях ще се провалят и най-вероятно ще получат най-ниската оценка.

"Ако имам приятели, чиято кухня е оценена с най-ниската оценка, не съм сигурен, че ще искам да ме поканят на вечеря у тях", каза д-р Джонатан Филдинг, директор на Департамента за обществено здраве, в Лос Анджелис.

За сравнение, 98% от всички ресторантите в Лос Анджелис получават много добра или средна оценка всяка година.

Проучването се смята за едно от първите, което оценява безопасността на храните, които  американците приготвят в собствените си домове. Резултатите се основават не само на самите проверки, но на интернет проучване сред около 13 хиляди американци.

Въпреки това е трудно да се сравнят условията на кухните в домовете  с тези в ресторантите, тъй като обучени инспектори проверяват и дават своята обективна оценка за мръсотията, наличието на паразити, съхранението на храни и работната ръка в ресторантите.

Нещо повече, експертите не смятат, че проучването е представително за всички домакинства, защото хората, които са по-заинтересовани и съзнателни за безопасност на храните са по-склонни да предприемат теста.

"Вие няма да се включите в запитването, ако не разполагат с домашен компютър или просто не ми пука за чистотата на кухнята ви", смята Мартин Bucknavage, специалист по хранителна безопасност в щатски университет по хранене.

През 2006 г. Отделът по здраве започва проверка на домашните кухни, предназначена да помогне на потребителите да се научат как да съхраняват и приготвят храната си по безопасен начин. Отделът също  така провежда онлайн тест, който съдържа 45 въпроса, с два възможни отговора - да или не. Тестът всъщност симулира проверките, които здравните инспектори правят в ресторантите.

Сред въпросите, които са били зададени на хората, са били при каква температура трябва да се съхранява суровото месо, дали охлаждане до 41 градуса по Фаренхайт или по-ниска е опасно, дали суровото месо може да се съхранява с други хранителни продукти в хладилника и дали плодовете и зеленчуците трябва винаги да бъдат изплакнати, преди да бъдат консумирани.

Проучването се основава на тестове, направени през 2008 г.

Като цяло, 34% от анкетираните са получили най-високата оценка, което означава, че са дали правилен отговор на най-малко 90% от въпросите. 27% от участвалите в проучването получили средна оценка, а 25% - ниска. 14% дори не са успели да покрият минимума от най-малко 70 верни отговора.

Около 87 милиона са случаите на хранителни заболявания в САЩ всяка година, в това число 371 000 хоспитализации и 5700 смъртни случая, според данните на организациите, занимаващи се с тези заболявания.

Много от заболелите са получили проблема си именно след хранене в ресторант или на някакво голямо събиране, на което са били предложени различни храни. Експерти обаче смятат, че основната част от хранителни отравяния са недекларирани заболявания от храни, приготвена вкъщи.

Водещи